Obavijesti

Tech

Komentari 21

Einstein može mirno spavati, neutrini nisu brži od svjetlosti

Einstein može mirno spavati, neutrini nisu brži od svjetlosti
3

Eksperiment Icarus obavio je nova mjerenja neutrina, prema kojima je njihova brzina jednaka brzini svjetlosti, što pobija ranija mjerenja eksperimenta Opera

VIDEO

Neutrini koji su stvorili veliku strku među znanstvenicima ipak nisu brži od svjetlosti, objavio je Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN). Nova mjerenja pobijaju mjerenja koja su objavili znanstvenici eksperimenta Opera u rujnu. Oni su naveli kako su izmjerili neutrine brže od svjetlosti, što je u suprotnosti s teorijom relativnosti Alberta Einsteina na kojoj se temelje mnoga načela moderne fizike. Da su potvrdili teoriju i brzinu čestica, teoretski bi bilo moguće otputovati u prošlost i recimo promijeniti tijek povijesti.

Sličan eksperiment ponovili su Carlo Rubbia i njegov tim Icarus te poslali neutrine od CERN-a do detektora koji je udaljen nekoliko stotina kilometara.

- Pokus je prilično jednostavan, a rezultati su uvjerljivi i govore nam da nešto nije bilo u redu s eksperimentom Opere - kaže Rubbia. 

Einsteinova teorija kaže kako je brzina svjetlosti od 299.792 metara u sekundi najveća koja postoji u svemiru, a procjene starosti svemira, veličine crnih rupa te snaga koju generiraju nuklearni reaktori temelje se na njoj.

Prošlog mjeseca je objavljeno i kako su tijekom pokusa Opera imali tehničkih problema, a Antonio Ereditato je rekao kako su posljednji rezultati u skladu s njihovim otkrićem tehničkih grešaka.

New York Times ističe izreku Arthura S. Eddingtona kako "ne treba vjerovati niti jednom eksperimentu dok ga ne potvrdi teorija", te dodaju da je ista stvar bila i u ovom slučaju. Navode kako su kritičari predlagali da bi bilo bolje da su o svemu šutjeli i provjeravali rezultate dok ih ne dokažu i u teoriji. No, s druge strane Laura Parizii, članica tima Opera, kaže kako je ovaj cijeli slučaj proizveo sjajnu raspravu i bio dobra lekcija,. Naglašava ipak kako znanstvenici, čak i Einstein, rade metodom pokušaja i pogreške. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta