Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Eksperimentalni pogon: Oko svijeta se voze bez kapi goriva

Energy Observer je pristao u Zadar. Brod se napaja vjetrom, suncem iz solarnih panela i vodikom iz mora

'The Energy Observer' Eco-friendly maxi-catamaran - Paris
Foto: AND/ABACA/PIXSELL
9 komentara

Katamaran Energy Observer na svojem putu iz Kotora u Veneciju stao je u Zadru. Prvi brod na svijetu koji pokreće hidrogen, odnosno vodik prenamijenjen je iz kostura broda sagrađenog u osamdesetima.

POGLEDAJTE VIDEO

Dvije turbine na krmenom dijelu znače da se brod napaja energijom vjetra, a paluba je popločana solarnim panelima koji apsorbiraju sunčevu energiju. Hidrogen se tijekom dana iz mora eksploatira te prenamjenjuje u energiju kojom se brod pokreće uglavnom tijekom noći ili tijekom dana ako nema dovoljno energije iz drugih izvora. Krenuli su lani iz Francuske, a ove godine je cilj proći Mediteran.

Ovo eksperimentalno ekološko plovilo je zapravo plutajući laboratorij i radno mjesto 11-ero članova posade. Oni su kapetan, pomoćnici, tehničari i razni znanstvenici. Planiraju istražiti eksploatiranje i korištenje hidrogena kako bi se njihova iskustva i znanja mogla primijeniti na kopnu. Sva posada i posjetitelji kojima je u rijetkim slučajevima dopušten ukrcaj moraju se izuti. Brod je dug 30,5, a širok 12,8 metara. Ovu misiju, uz francusku vladu, podržavaju i Europska unija te Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije IRENA, a pod direktnim je pokroviteljstvom predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Infografika: Žarko Vuković


Obići će 50 država 


Cilj ekološke odiseje na koju smo krenuli je poboljšati budućnost čovječanstva te pokazati kako možemo razmišljati i djelovati zelenije nego dosad, kaže član posade Philippe Guegan. Brod će tijekom plovidbe do 2022. obići 50 država i oploviti 101 luku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message