Obavijesti

Tech

Komentari 0

Energetski učinkovite zgrade vrijede više

Energetski učinkovite zgrade vrijede više
4

Svaka nekretnina će od 1.1.2016. morati imati energetski certifikat kojim se dokazuje energetska potrošnja. Cijena nekretnine prilikom prodaje ili najma može ovisiti o energetskom razredu

VIDEO

Rast interesa građana za poboljšanjem energetske učinkovitosti primarno je motiviran smanjenjem troškova režija u domaćinstvu te poboljšanjem kvalitete stanovanja ulaganjem u bolju toplinsku izolaciju, zamjenu stolarije ili ugradnju solarnih sustava za zagrijavanje tople vode. 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove je godine odgovorilo na više od 12.000 zahtjeva građana koji su željeli podići energetsku učinkovitost svojih nekretnina. Odobreno je sufinanciranje za više od 3.700 mjera energetske učinkovitosti i 2.500 energetskih pregleda. Čak 87% odobrenih zahtjeva odnosi se na postavljanje toplinske izolacije ovojnice kuće ili zamjenu stolarije. Manji broj zahtjeva odobren je za ugradnju kondenzacijskih i kotlova na biomasu te solarnih sustava za zagrijavanje potrošne tople vode. 

Najviše je prijava zaprimljeno s područja od posebne državne skrbi za koje se odobrava sufinanciranje od 80% troškova. Najviše sklopljenih ugovora je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a grad s najviše sklopljenih  ugovora je Petrinja. U Gradu Zagrebu, čiji građani prošle godine nisu imali mogućnost prijave, do sada je odobren 101 zahtjev za sufinanciranje obnove kuće.

Građani su prepoznali da energetskom obnovom kuća mogu na troškovima grijanja i hlađenja ostvariti uštede od 30 do 60% tako da u cilju što većih ušteda kombiniraju i po nekoliko mjera. Rezultat toga je da je po jednoj kući odobreno čak 49.000 kuna, što je gotovo dva puta više nego prošle godine kada je prosječno sufinanciranje po kući bilo 26.000 kuna.

Korisnici kojima je odobreno sufinanciranje planirane radove mogu provesti u roku od 12 mjeseci od datuma navedenog u ugovoru, kojeg će dobiti na kućnu adresu. Nakon provedenih radova, potrebno je ponovo kontaktirati odabranog certifikatora koji će izraditi završni energetski pregled i izdati energetski certifikat kuće. Korisnik će tada Fondu uputiti zahtjev za isplatu sredstava kojem će priložiti certifikat i svu ostalu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom.  U roku 30 dana od dana dostave potpunog zahtjeva za isplatu, Fond će isplatiti bespovratna sredstva na račune certifikatora i izvođača radova, odnosno na račun korisnika, ako je dostavio dokaz da je podmirio troškove izvedenih radova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka