Obavijesti

Tech

Komentari 627

Evo i dokaza zašto Zemlja nije ravna: Ups, razbila se kupola...

Evo i dokaza zašto  Zemlja nije ravna: Ups, razbila se kupola...
1

Mnogima je teško uopće shvatiti kako netko može misliti da je Zemlja ravna ploča koja lebdi svemirom, kad imamo toliko jednostavnih objašnjenja koja mogu i djeca shvatiti i prihvatiti

VIDEO

Još su stari Grci prije 2500 godina shvatili da je Zemlja okrugla, i zbog toga je teško shvatljivo kako netko u 2018. može biti uvjeren u to da je Zemlja ravna ploča te odbacuje najjednostavnija objašnjenja i dokaze.

'Zemlja je ravna ploča, satelita nema, a iznad nas je kupola...'
'Zemlja je ravna ploča, satelita nema, a iznad nas je kupola...'

via GIPHY

via GIPHY

Srećom, neke stvari toliko je jednostavno objasniti da ih i dijete može razumjeti. 

Brodovi na horizontu

Krenite do najbliže plaže i pogledajte prema nekom brodu na horizontu. Kako se brod udaljava ne izgleda kao da sa samo smanjuje. Umjesto toga, brodu prvo trup 'padne' iza linije horizonta, a potom jarboli ili dimnjaci. Ista stvar se u obrnutom redoslijedu odvija kad se brod približava prema nama. Da je brod na 'ravnoj Zemlji' jednostavno bi se pojavio i cijeli brod bi se istovremeno povećavao, a ne bi izgledao kao da izranja iz mora. 

Jednako tako možete mrava postaviti na lubenicu koju gledate izbliza. Kako se približava vašem vidnom polju, vidjet ćete kako se tijelo polako izdiže iznad tog zamišljenog horizonta, upravo zbog zakrivljenosti lubenice. 

Vremenske zone

Dok je kod nas u Zagrebu 13.30 sati u ponedjeljak, u isto vrijeme u Los Angelesu je tek 5.30, a u Melbourneu na drugom kraju svijeta 23.30. Kod nas je Sunce prilično visoko na nebu, dok će Amerikancima u Los Angelesu uskoro tek početi novi radni tjedan. Jedino objašnjenje za ovo je da je planet zakrivljen i da se rotira oko svoje osi. Sunce u određenom trenutku može obasjavati samo određeni dio planeta. Svako drugo objašnjenje jednostavno pada u vodu. Da je Sunce nekakav reflektor na nebu koji obasjava određeni dio ravne Zemlje vidjeli bi ga iako nije upereno direktno u nas. 

Zvijezde na noćnom nebu

Još jedna stvar koju je Aristotel shvatio davno prije modernih teleskopa, računala i druge opreme. Zvijezde koje je vidio iznad Egipta nisu bile iste kao i one u sjevernim krajevima, odnosno zvjezdano noćno nebo drugačije izgleda na različitim geografskim širinama zbog zakrivljenosti planeta. Dva najjasnija primjera su Veliki medvjed na sjevernoj te Južni križ na južnoj hemisferi. Da je Zemlja ravna, logično bi bilo zaključiti da svugdje vidimo iste zvijezde. 

Mjesec i pomrčina

Reuters

Osim što vidimo da je Mjesec okrugao, najjasniji dokaz zakrivljenosti Zemlje imamo tijekom pomrčine Mjeseca. Zemlja se tada nalazi točno između Sunca i Mjeseca i baca svoju sjenu na naš prirodni satelit. Ta sjena je okrugla što je prilično jasan dokaz o zakrivljenosti Zemlje. Kako je sjena kod svake pomrčine ovalna, to je dodatna potvrda kako Zemlja nije zakrivljena već i oblika sfere. 

via GIPHY

S veće visine vidjet ćete dalje

REUTERS

Ovo je još jedan od jednostavnih fenomena koji dokazuju zakrivljenost Zemlje. S veće visine vidjet ćemo udaljenije predmete, ali ovo nema veze s prirodnim preprekama ili građevinama koje kvare pogled. Kako je Zemlja zakrivljena tako se s visinom povećava udaljenost do koje možemo vidjeti. Zbog zakrivljenosti planeta, na udaljenosti od otprilike 5 kilometara stvari nestaju iza horizonta. 

Treba vam i samo jedan let avionom

Avioni također prilično jasno dokazuju kako je planet zakrivljen jer je moguće obletjeti cijeli planet bez zaustavljanja i bez pada s ruba Zemlje. Čak i ako ste na letu tijekom dovoljno vedrog vremena i na dovoljnoj visini moći ćete razaznati zakrivljenu liniju horizonta, a najbolji su pogled imali putnici u Concordeu. Inače 10,6 km je visina na kojoj se može uočiti lagana zakrivljenost horizonta, ali je potrebno vidno polje od 60 stupnjeva.

Pogledajte druge planete

NASA

Mjesec je zakrivljen, za to nam ne treba teleskop, Sunce također. Pogledamo li Mars, uočit ćemo i da je on u obliku sfere, a isto vrijedi i za druge planete koji se vide sa Zemlje. Galileo je još u 17. stoljeću otkrio Jupiterove satelite koji se okreću oko njega. Ako su planeti u svemiru određenog oblika, onda je razumno zaključiti i da se Zemlja mora ponašati prema istim pravilima.

Naravno, tu još imamo i gravitaciju. Središte mase sfere je u njenom središtu i zato gravitacija sve privlači prema svom središtu, bez obzira gdje se predmet nalazi. Da je Zemlja ravna, a središte mase u centru, sve bi privlačila prema tom središtu, ali bočno jer se radi o ravnoj površini. I naravno, imamo i fotografije iz svemira, a u proteklih 60-ak godina razni sateliti i astronauti snimali su planet u svim mogućim prilikama.

via GIPHY


Pogledajte još jednom što kažu hrvatski 'ravnozemljaši': 

Pokretanje videa...

01:39

via GIPHY

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 627
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama