Tech

Komentari 30

Facebook u velikom skandalu: Kazna čak 2 milijarde dolara?

Facebook u velikom skandalu: Kazna čak 2 milijarde dolara?

Nakon istupa zviždača Christophera Wylieja, direktori Facebooka i Cambrigde Analyticsa pozvani su na saslušanje zbog hakiranja profila čak 50 milijuna korisnika u svrhu bolje kampanje za Trumpa

Naime, tvrtka je korisnicima nudila aplikaciju koja je skupljala njihove podatke, no oni su na to inicijativno trebali pristati. Podaci koje su skupljani, kako su rekli korisnicima, trebali su služiti u akademske svrhe.

No, to nije bilo tako. Osim korisnika koji su pristali na to, aplikacija je uzimala bez pristanka podatke njihovih Facebook prijatelja, a broj hakiranih profila tako je narastao na 50 milijuna. Podatke su koristili kako bi smislili najbolji način za reklamiranje Trumpove kampanje.

Mark Zuckerberg i Alexander Nix, direktori tvrtki upletenih u slučaj, morat će svjedočiti o slučaju, a strani mediji tvrde kako bi iznos koji bi mogli platiti za krađu mogao doći i do dvije milijarde dolara.

David Vladeck, koji je nekad radio u Saveznoj trgovinskoj komisiji, a sada je profesor prava na Georgetownu, rekao je za Washington Post kako je takav iznos maksimalni moguć, ali da nije vjerojatan. Ipak, konačna kazna bi i dalje mogla biti ogromna. 

- Ovo je maksimalni iznos, ali ne mislim da će agencija inzistirati na njemu - rekao je.

File photo of Facebook CEO Mark Zuckerberg during a town hall at Facebook

Wylie, zviždač u ovoj aferi, svoje priznanje objavio je na televiziji, što je Cambridge Analytics pokušao stopirati.

Sve je veća sumnja britanskih vlasti da se ista stvar dogodila s referendumom oko izlaska iz EU, piše The Guardian.