Obavijesti

Tech

Komentari 0

Fotografirajte kao pravi profesionalni sportski fotograf

Fotografirajte kao pravi profesionalni sportski fotograf
4

Nikon stručnjak dat će Vam par savjeta kako postići kvalitetnu fotografiju sa sportskih terena. Uhvatite super fotografiju i prijavite je na foto natječaj.

VIDEO

Kada govorimo o profesionalnoj sportskoj fotografiji, prvo što nam prođe kroz misli je ogromna količina opreme koju viđamo kod sportskih fotografa i veliki iznos novaca koji je potreban izdvojiti za istu. Zašto je to tako?

Sportska natjecanja se jako često održavaju u dvoranama i stadionima u ne baš povoljnim svjetlosnim uvjetima za fotografiranje i uz još jednu otežavajuću okolnost, za sve koji pokušavaju napraviti dobru fotku, a to je iznimno brzo kretanje glavnih aktera. Sve navedeno pridonosi tome da oprema treba biti vrhunska da bi se napravili kvalitetni rezultati tj. da bi Vas ta fotografija u konačnici i zadovoljila. Kada bi zbrajali što Vam treba da bi napravili vrhunsku sportsku fotografiju i koju opremu koriste profesionalci, vrlo brzo bi došli do svote koja premašuje 70 000 kuna , te se sportsku fotografiju opravdano svrstava u jednu od skupljih investicija kod fotografa.

Mi ćemo Vam dati par savjeta kako doći do kvalitetnijeg rezultata sa Vašom postojećom opremom, te Vam pomoći kod naše prve teme za foto natječaj "JA SAM ZVIJEZDA SVOJE ULICE".

1. Fotografiranje u zatvorenim prostorima ili stadionima u uvjetima slabijeg ili umjetnog svjetla

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukoliko fotografirate natjecanja ili događanja u zatvorenim prostorijama s umjetnom rasvjetom svakako bi bilo dobro da postavku "White balance“ na aparatima koje koristite prebacite na Incadesent ili Flourescent, kako bi izbjegli povećanu pojavu žute ili zelene boje na Vašim fotografijama.

Pri fotografiranju sporta, cilj nam je uvijek pokušati zamrznuti trenutak u akciji, pa svakako pokušajte fotografirati pri brzini zatvarača Vašeg aparata ne manjoj od 1/640 sekunde.

Najbolje fotografije će napraviti svjetlosno najjači/najbrži objektivi tj. oni koji imaju veće svjetlosne otvore (f2.8 , f4) ali oni i jesu najskuplji. Ukoliko niste vlasnik takvih objektiva, a najčešći objektivi su svjetlosnog otvora f5.6, savjet je da povećate osjetljivost senzora na svjetlost (ISO) na 400, 800 ili 1600 kako bi Vam fotografija dobila željenu kvalitetu.

2.  Brzina aparata je vrlo bitna u sportu

Za vrhunsko fotografiranje u sportu, preporučljivo je imati aparat koji može fotografirati 8 slika u sekundi, današnji Nikonov top model može 11 slika u sekundi, što znatno olakšava posao u hvatanju trenutka i zamrzavanju akcije koju ste htjeli prikazati, ali naravno takvi aparati koštaju jako puno novaca.

Vrhunsku sportsku fotografiju možete dobiti i sa svojom postojećom opremom, ukoliko se potrudite upoznati sport koji želite fotografirati i unaprijed predvidite situaciju na terenu koja će se dogoditi. Potrebno je unaprijed odabrati moguće mjesto akcije, unaprijed predfokusirati željeno mjesto akcije i tada samo čekati povoljan trenutak za zabilježavanje fotografije (npr. fokusirati vratara u nogometu, rukometu ili vaterpolu i čekati trenutak da mu netko uputi udarac prema vratima). Preporučljivo je na Vašim aparatima odabrati kontinuirano okidanje fotografija radi što veće šanse zabilježavanja pravog trenutka.

3. Zabilježavanje emocije u sportskim natjecanjima

Najlakši i najjeftiniji vrhunski rezultat u sportskoj fotografiji možete dobiti hvatanjem emocije pojedinca ili ekipa u kolektivnom sportu. Svojom postojećom opremom, pokušajte zabilježiti pogled, koncentraciju na natjecanje, osmijeh kod pobjede ili tugu kod poraza...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju