Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

G-runner-smart bike: Mobitel ga otključa, pa se voziš 60 km

MLADI GENIJALCI Zlatko (17) i Ivan (20) izumili su bicikl koji se otključava aplikacijom. Ugradili su i poseban sustav protiv lopova

Foto: Mihael Hnatyšyn/24sata
24 komentara

Razvili smo aplikaciju kojom se upravlja i nadzire rad bicikla. Da biste ga pokrenuli, morate se registrirati aplikacijom kako bi ona prepoznala korisnika, priča nam Zlatko Dražić (17) iz Završja kraj Požege.

On je s kolegom Ivanom Golubićem (20), studentom mehatronike s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, pokrenuo projekt “G-runner-smart bike”. Napravili su jedinstveni električni bicikl koji radi pomoću aplikacije za pametne telefone. Nakon što se uspješno prijavite u sustav za upravljanje, na ekranu možete pratiti sve potrebne podatke - od stanja baterije pa do brzine kretanja i ostalih vrijednosti.

Osim toga, dodaje Zlatko, koji pohađa treći razred strojarstva Tehničke škole u Požegi, važno je napomenuti kako se aplikacijom može ažurirati i nadograditi softver koji šalju on i njegov kolega Ivan Golubić iz Pisarovine.

- Bicikl se pokreće trofaznim BLDC motorom snage 2,5 kilovat sata. Bateriju je potrebno puniti tek pola sata, a s jednim punjenjem možete preći i do 60 kilometara. Najveća brzina kojom se možete kretati je oko 60 km/h - tvrdi “mali izumitelj” Dražić.

Super izum dodatno su osigurali i od kradljivaca bicikla. U aplikaciju su ugradili i sustav protiv krađe.
- Nema šanse da ga itko pokrene bez šifre. Ako ga netko i ukrade, u svakom trenutku ga se može locirati upomoću GPS-a koji smo postavili na njega – kaže inovator.

Dražić i Golubić su svoj izum predstavili na Sajmu inovacija u Iloku, gdje su osvojili prvu nagradu. Nadaju se da će nakon nekoliko tehničkih poboljšanja naći investitore koji bi im dali priliku.

Žele da cijeli svijet upozna super izum

Dečki na Facebooku, Instagramu i Twitteru imaju stranicu Mobile vehicles technology, gdje možete pratiti njihov rad.

Obavještava vas o svemu dok vozite

Na displayu bicikla se prikazuje kojom brzinom vozite i koliko vam je baterije još preostalo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message