Obavijesti

Tech

Komentari 78

Generacija Playstation: Danas Sonyjeva konzola ima 20 god.

Generacija Playstation: Danas Sonyjeva konzola ima 20 god.
13

Četiri osnovne verzije Playstationa prodane su u više od 365 milijuna primjeraka i na neki način odgojile generaciju gejmera, koji su na njima provodili noći i noći...

VIDEO

Ako smatrate da je Playstation igračka, onda se slažem, riječ je o skupoj igrački. No on je, zapravo, puno više. Oni koji to shvate kupit će ga, rekao je otac Playstationa Ken Kutaragi uoči lansiranja Playstationa 3. prosinca 1994. godine.

Neugledna, siva, plastična kutija tad je izgledala kao “space shuttle” i bila je nešto što je tog Božića sanjao apsolutno svaki klinac. No ubrzo su, kad su vidjeli njezine mogućnosti, o sad već legendarnoj “plejki” počeli sanjati i stariji.

Sonyjev Playstation se mogao zvati Nintendo Playstation i tko zna gdje bi sad Sony bio da se netko u Nintendu nije pomamio za novcem i nisu se mogli dogovoriti o podjeli očekivanog profita. Sony je ponudio svoje ideje za novu konzolu i Segi, no oni je nisu smatrali profitabilnom. Bijesan zbog propalih dogovora, predsjednik Sonyja Norio Ohga naredio je Kenu Kutaragiju da svejedno nastavi s razvijanjem Playstationa, koji će Sony samostalno prodavati. A Nintendu i Segi tako je poručio: “Vidjet ćete vi svojeg boga!”

VIDEO

Nezainteresirani konkurenti uskoro su se na najlošiji način uvjerili u mogućnosti novog “boga” među konzolama.

Sony je do koljena potukao Nintendo 64 i Sega Saturn revolucionarnim grafičkim i tehnološkim rješenjima, pa je konkurenciji bilo jasno da nema previše smisla natjecati se sa Sonyjem. Sega se uskoro potpuno povukla s tržišta konzola, a Nintendo je tek pojavom konzole Wii uspio oduzeti Playstationu dio kolača. A dok je Microsoft 2001. godine lansirao svoj Xbox, Sony je već odavno okrenuo milijarde na svojim konzolama .

Četiri osnovne verzije Playstationa prodane su u više od 365 milijuna primjeraka i na neki način odgojile generaciju gejmera , koji su na njima provodili noći vozeći utrke na Gran Turismu, boreći se u Tekkenu ili igrajući planetarno popularnu nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer. Svatko tko ju je barem jednom zaigrao zna koji je osjećaj primiti ili zabiti gol u sudačkoj nadoknadi i ima barem jednog prijatelja koji je u životu iz istog razloga razbio barem jedan joystick.

S pojavom tada revolucionarnog Playstationa 3 i novog, bežičnog joysticka taj način iskaljivanja frustracija dobio je novu dimenziju. Letjeli su kroz prozor, u zidove ili ravno u smeće.

Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda.

No osim osnovne namjene, Playstation se koristio čak i u vojne svrhe . Američka vojska je povezala 1760 Playstationa 3 u jedno superračunalo zbog jakog hardvera i vrlo prihvatljive cijene. Da su računalo radili od običnih računalnih dijelova, stajalo bi 20-ak puta više.

Playstation 4, zadnja verzija konzole, u manje od godinu dana prodan je u 14 milijuna primjeraka. S novim mogućnostima pokazao je da bi Sony mogao još vrlo dugo biti na vrhu.

Retro konzola za 20. rođendan

Sony

Kako bi proslavili rođendan konzole, Sony je predstavio posebno slavljeničko izdanje PlayStationa 4 . Dolazit će u istoj sivkastoj boji kao i originalna konzola te u posebnoj kutiji. Prodavat će je po cijeni od 499 eura, no sigurno je kako će je kolekcionari i PlayStation fanovi razgrabiti odmah jer će biti dostupno samo 12.300 primjeraka.

Recite nam u komentarima, koje su igre obilježile vaše igranje na PlayStationu? Koju ste igru prvu ikad isprobali?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji