Tech

Komentari 5

'Globalna nestašica čipova će se osjećati još barem dvije godine'

'Globalna nestašica čipova će se osjećati još barem dvije godine'

Moglo bi proći nekoliko godina prije nego što otvorimo dovoljno dodatnih kapaciteta za ublažavanje svih aspekata problema u vezi s nestašicom čipova, rekao je James Whitehurst iz IBM-a

Predsjednik američke korporacije IBM James Whitehurst u petak je za BBC kako vjeruje da će se nestašica čipova u svijetu osjećati još dvije godine.

- Moglo bi proći nekoliko godina prije nego što otvorimo dovoljno dodatnih kapaciteta za ublažavanje svih aspekata problema u vezi s nestašicom čipova. Dugo je potrebno od razvoja tehnologije do puštanja postrojenja u pogon i zatim puštanja proizvoda na tržište - rekao je Whitehurst.

Globalni nedostatak čipova, koji utječe na brojne industrije, povezan je s naglim porastom potražnje za potrošačkom elektronikom za vrijeme pandemije, prvenstveno za televizorima, mobitelima i igraćim konzolama, kao i porastom potražnje za automobilima.

Problem su pogoršale zimske oluje u Teksasu, gdje se nalaze neka postrojenja za proizvodnju čipova, te požar u tvornici u japanskoj Renesas Electronics, na koju se odnosi 17 posto globalne proizvodnje čipova.