Tech

Komentari 0

Google je obmanjivao Australce o korištenju osobnih podataka s mobitela, tvrde regulatori

Google je obmanjivao Australce o korištenju osobnih podataka s mobitela, tvrde regulatori

Sud je zaključio da je Google netočno tvrdio da može prikupljati samo informacije iz povijesti lokacija u razdoblju između siječnja 2017. i prosinca 2018. godine, naveo je australski regulator za zaštitu tržišta

 Australski savezni sud utvrdio je da je Google obmanjivao potrošače informacijama o korištenju osobnih podataka prikupljenih mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android, objavio je u petak regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

Sud je zaključio da je Google netočno tvrdio da može prikupljati samo informacije iz povijesti lokacija u razdoblju između siječnja 2017. i prosinca 2018. godine, naveo je australski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (ACCC) .

Prikupljanje, pohranu i korištenje podataka omogućivala je i postavka za kontrolu aktivnosti na internetu i u aplikacijama, kada je uključena, a na uređajima je uključena automatski, navodi ACCC.

Korisnici nisu bili obaviješteni ni da isključivanje povijesti lokacija, uz zadržavanje uključene postavke „Web & App Activity“, omogućuje Googleu da i dalje prikuplja podatke, utvrdio je sud.

Regulator je priopćio da će tražiti kaznu za Google, ali nije precizirao iznos.

Glasnogovornica Googlea istaknula je da je razmatraju pravne lijekove na presudu, uključujući žalbu.

Tehnološki div vodio je proteklih mjeseci u Australiji pravnu bitku zbog vladinog zakona prema kojem Google i Facebook moraju plaćati medijskim tvrtkama za sadržaj objavljen na svojim platformama, podsjeća Reuters.