Obavijesti

Tech

Komentari 4

Gospodarska kriza u očima izvođača radova u građevini

Gospodarska kriza u očima izvođača radova u građevini
2

Kriza je zadala snažan udarac cijeloj građevinskoj industriji. Oni koji su se održali, morali su drastično korigirati cijene svojih proizvoda i usluga

VIDEO

Investitorima je u interesu prilikom gradnje proći što jeftinije. Razumljivo je da traže izvođača koji će im ponuditi najbolju uslugu za najpovoljniju cijenu. Pritom investitor sve rjeđe bira jednog glavnog izvođača po sistemu «ključ u ruke» kako bi mogao lakše kontrolirati troškove izvedbe i utjecati na kvalitetu određenih proizvoda ili usluga. Nerijetko investitori precijene svoje sposobnosti, a podcijene znanje i iskustvo stručnjaka, pa na svoju ruku donose odluke koje ih dugoročno mogu skupo koštati.

Da bismo bili konkurentni, moramo cijenu sniziti ispod svake granice. Jedva se uspijevamo pokriti, ali moramo raditi

Kako bi bili konkurentni, izvođači su prisiljeni svoju ponudu prilagoditi potražnji. Pa su tako cijenu izvođenja radova morali sniziti do mjere da im je gotovo neisplativo. Novac koji imaju na raspolaganju mora pokriti trošak radne snage, materijala i dobavljača, a da se pritom ne naruši kvaliteta izgradnje objekta ili probiju dogovoreni rokovi. I tu dolazi do raslojavanja kvalitete različitih izvođača radova. 

Neki će izvođači koristiti manje kvalitetne materijale, ili će angažirati nekompetentnu radnu snagu. No, u slučaju gradnje niskoenergetske kuće, nužno je zadovoljiti određene uvjete kako bi objekt postigao planirane standarde. Izvođač mora koristiti određene materijale, te poznavati rad s tim materijalima, u ovom slučaju to je Ytong sustav gradnje. Hidroizolacija, termoizolacija te ugradnja stolarije mora biti pažljivo izvedena kako ne bi dolazilo do toplinskih mostova ili drugih greška u izvedbi koje bi iziskivale naknadnu skupu intervenciju.

Jelušići su uspoređivali ponude nekoliko izvođača. Rukovođeni preporukama drugih investitora i sami su željeli osobno obići referentne objekte, a sud su tražili i od svog Nadzornog inženjera. Za glavnog izvođača tako su izabrali tvrtku Opkopar d.o.o. za građevinske radove koji obuhvaćaju sve od iskopa zemlje do sazidane kuće pod krovom, sa žbukom i fasadom. Odvojeno su Jelušići angažirali izvođače za obrtničke i instalaterske radove.

- Da bi bili konkurentni, moramo cijenu sniziti ispod svake granice. Jedva se uspijevamo pokriti, ali moramo raditi -priznaje Viktor Koričan iz tvrtke Opkopar. Renata Jelušić otpočetka savjetuje da cijena ne smije biti presudni faktor odabira izvođača radova, jer to nije garancija da ćete na kraju jeftinije proći.

Redovito pratite projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG ovdje, kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i svake nedjelje u 13:30 sati na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.