Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Grafika i nije bila neka, ali ovo je bila prva "prava" videoigra

William Higinbotham i Robert Dvorak 18. listopada 1958. prikazali su svoju simulaciju tenisa, koja se smatra prvom pravom igrom napravljenom samo radi zabave, a ne kao tehnološka demonstracija

Foto: Marika
9 komentara

Današnje igre grafikom su se toliko približile stvarnosti da je ponekad teško pogoditi radi li se o fotografiji ili sceni iz neke najnovije trkaće simulacije. Iako je pravi razvoj zabavnih igara krenuo tek '70-ih godina prošlog stoljeća, prve igre nastale su dvadesetak godina ranije. 

William Higinbotham i Robert Dvorak na današnji dan 1958. godine predstavili su igru 'Tennis for two' (Tenis za dvoje). Simulator tenisa pokretan je na analognom računalu Donner uz korištenje osciloskopa i dva kontrolera. Svoju igru prikazali su posjetiteljima Brookhaven laboratorija u kojem su radili, a nekoliko stotina ljudi zaigralo je njihov tenis.

Igrači su kontrolerima mogli upravljati kutem kojim udaraju loptu i prebacuju je preko mreže, a lopta je mogla i udariti mrežu. 

Iako ovo nije bila prva igra koja je napravljena uz korištenje grafičkog prikaza, smatra se da je ovo prva prava igra koja je napravljena samo zbog zabave, a ne kao tehnološka demonstracija ili istraživački alat.  Godinu kasnije Higinbotham i Dvorak su prikazali napredniju verziju igre, s većim ekranom i novitetima u kretanju loptice.

Foto: Brookhaven National Laboratory


Najranijom poznatom interaktivnom elektroničkom igrom smatra se uređaj koji simulira artiljerijsku paljbu koja gađa svoj cilj na CRT ekranu, spojenom s osciloskopom, a kojim se upravlja preko prekidača. Ovo je bio potpuno analogni uređaj bez memorije ili programa. Patentirali su ga Thomas T. Goldsmith i Estle Ray Mann 1947. godine, a sve je ostalo na nekoliko ručno izrađenih prototipa. Prva javno prikazana elektronička igra bila je verzija križić-kružić igre Bertie the Brain koju je izradio Josef Kates. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message