Obavijesti

Tech

Komentari 58

Grand Canyon je 'mala beba' u odnosu na kanjon sa Harona

Grand Canyon je 'mala beba' u odnosu na kanjon sa Harona
3

Plutonov satelit ima kanjon koji je dug oko 1600 kilometara, a vjerojatno se proteže i na drugu stranu mjeseca. Fotografije su otkrile nevjerojatno raznolik mali mjesec

VIDEO

Plutonov mjesec Haron glavna je zvijezda novih fotografija koje je NASA dobila s letjelice Novi horizonti. Dosad najdetaljnije fotografije Harona otkrivaju nam njegovu nasilnu prošlost, ali i ogroman kanjon koji je četiri puta duži od slavnog Grand Canyona.

Haron je velik skoro kao pola Plutona i najveći je satelit u Sunčevu sustavu, ako se gleda u odnosu na veličinu svog planeta. Iznimno detaljne fotografije u boji znanstvenike su zapanjile jer su očekivali monoton krajolik pun kratera od udara drugih nebeskih tijela. No, fotografije su otkrile planine, kanjone, odrone te razlike u boji površine.

NASA/JHUAPL/SwRI

Ogromni kanjon je duži od 1600 kilometara na strani satelita koja je okrenuta prema Plutonu, a vjerojatno se proteže i na drugu stranu. Na mjestima je i duplo dublji od Grand Canyona.

- Izgleda kao da je netko cijeli Haron rastvorio - rekao je John Spencer sa Istraživačkog instituta Southwest. Znanstvenici su otkrili i da ravnice južno od kanjona imaju manje velikih kratera od onih na sjeveru što ukazuje na to da su mlađe. Njihova glatkoća pokazuje i na promjene na površini satelita, a jedna mogućnost za to je hladna vulkanska aktivnost, koja se naziva kriovulkanizam.

VIDEO

NASA očekuje da će slike s letjelice Novi horizonti stizati i tijekom sljedeće godine, a glavni razlog zbog čega dolaze ovako na kapaljku je udaljenost letjelice. Naime, nakon što je u srpnju prošla kraj Plutona, Novi horizonti su sada još 100 milijuna kilometara dalje. Među novim fotografijama se očekuju još detaljnije fotografije Harona, koje bi trebale biti još fascinantnije, ali i pune novih otkrića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle