Obavijesti

Tech

Komentari 75

HAKOM objavio tko je sve dobio 5G frekvencije: Operateri će u proračun platiti 360 milijuna kn

HAKOM objavio tko je sve dobio 5G frekvencije: Operateri će u proračun platiti 360 milijuna kn

Postignut ukupni iznos u dražbi je za oko 60 milijuna kuna viši nego se procjenjivao na početku postupka. Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije

VIDEO

Dodjelom dozvola telekom operatorima za radiofrekvencijski spektar za pokretne mreže pete generacije (5G), regulatorna agencija HAKOM završila je postupak javne dražbe za te frekvencije, koja je donijela gotovo 360 milijuna kuna prihoda za državni proračun, doznaje se u četvrtak iz HAKOM-a.

"Ukupan iznos naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra (RF) koji je postignut na javnoj dražbi iznosi 358,99 milijuna kuna, a naknade prikupljene dražbom u potpunosti se uplaćuju u korist državnog proračuna", ističu u četvrtak iz HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti), nakon sjednice Vijeća agencije koje je odlučilo o odabiru najboljih ponuditelja i dodjeli dozvola.

Postupak nadmetanja putem elektroničke javne dražbe počeo je 12. srpnja i trajao do 27. srpnja, nakon čega su se obrađivali rezultati i pripremala dokumentacija i dozvole, da bi s 12. kolovozom dodjelom spektra i dozvola završio cijeli postupak javne dražbe, u sklopu kojeg su za 5G dodijeljeni RF spektri u pojasevima 700 MHz700 MHz (758-788/703-733), 3600 MHz (3400-3800 MHz) i 26 GHz (26,5-27,5 GHz).

Uspješno završen postupak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postignut ukupni iznos u dražbi je za oko 60 milijuna kuna viši nego se procjenjivao na početku postupka, a komentirajući završetak javne dražbe predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen naglasio je da je sretan što su nakon lanjske odgode uspješno završili taj postupak.

"Ishod dražbe očekivan je za frekvencijska područja 700 Mhz i 3600 MHz na nacionalnoj razini. Drago mi je da su se operatori odlučili i za 26 GHz područje, čime je RH postala jedna od malobrojnih zemalja u EU koja je dodijelila spektar u tom području. Ugodno sam iznenađen i velikim interesom i nadmetanjem za regionalne frekvencije te mislim da je postupak pokazao kako je odvajanje dijela spektra za regionalnu uporabu bila dobra odluka. Vjerujem da će svi nositelji dozvola uskoro početi s radom na dodijeljenim frekvencijama, a HAKOM će im pri tome biti podrška, ali i nadzor", poručio je u četvrtak Obuljen.

Iz HAKOM-a podsjećaju na važnost uvođenja 5G-a kao ključnog za omogućavanje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom-odazivom mreže) i povezivanje velikog broja uređaja. Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete za nove usluge u mobilnim komunikacijama, ali i u drugim industrijama, poput automobilske, zdravstva, poljoprivrede, turizma, edukacije, medijima i drugima.

Švedska tvrtka Ericsson očekuje dvostruko više pretplata na usluge s uvođenjem 5G mreže
Švedska tvrtka Ericsson očekuje dvostruko više pretplata na usluge s uvođenjem 5G mreže

Dozvole na 15 godina

O samom postupku javne dražbe iz HAKOM-a napominju da je obuhvaćao glavnu fazu nadmetanja i fazu dodjele frekvencijskih blokova, pri čemu su u glavnoj fazi kroz jedan ili više krugova, ponuđači davali ponude za pravo uporabe jednog ili više frekvencijskih blokova.

Po završetku glavne faze nadmetanja, kojom je određena količina radiofrekvencijskog spektra koja će se dodijeliti svakom ponuđaču, održala se faza dodjele koja je odredila konačnu raspodjelu spektra među ponuđačima, odnosno točan položaj frekvencijskih blokova svakog ponuđača unutar određenog frekvencijskog pojasa.

Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te su se za ta područja nove dozvole iznimno izdale na 13 godina.

Po isteku razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

Navala na 5G: Devet kompanija želi frekvencije za novu mrežu
Navala na 5G: Devet kompanija želi frekvencije za novu mrežu

Uz najveće HT, A1 i Telemach, u nadmetanjima i 6 drugih telekoma

Po HAKOM-ovim podacima o rezultatima nadmetanja, od ukupno postignutog iznosa na javnoj dražbi gotovo 140 milijuna odnosi se na iznos naknada za frekvencijski pojas 700 MHz na nacionalnoj razini, koju su u različitim blokovima spektra 'uzela' tri najveća telekoma u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, u čemu je iznos HT-a najveći, gotovo 49 milijuna kuna. Iznos Telemacha u tome je gotovo 46,1 milijun kuna, a A1 45 milijuna kuna.

Iz HAKOM-a dodaju da su za pojedine frekvencijske blokove određene obveze pokrivenosti u idućim godinama, poput pokrivenosti područja 5G signalom određene razine kako bi se osigurala usluga zadovoljavajuće kvalitete na otvorenom prostoru, pokrivenosti pojedinih transportnih pravaca određenom razinom 5G signala, pokrivenost područja od posebnog interesa koja nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala (moguće pokrivanje 4G ili 5G signalom) i drugo.

Tri najveća telekoma nadmetali su se i za frekvencijski pojas 3600 MHz na nacionalnoj razini, čime je ukupno postignuto nešto više od 174 milijuna kuna, od čega se na HT odnosi najviše ili 66,7 milijuna kuna, na Telemach 54,4 milijuna, a na A1 gotovo 53 milijuna kuna.

Frekvencijski pojas 3600 MHz se također dodjeljivao i na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te kako bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima pružila mogućnost izbora. U dražbi za taj pojas nadmetali su se 'manji' telekomi - EOLO, Eco Net, Terrakom, BeeIN, Digicom i Markoja, a od ukupno postignutog iznosa od 7,1 milijun kuna, najviše se ili 3,3 milijuna kuna odnosi na EOLO (talijanski telekom).

EOLO je sudjelovao i u dražbi za frekvencijski pojas 26 GHz na nacionalnoj razini uz tri najveća telekoma, u čemu se od ukupno postignutih nešto više od 37,6 milijuna kuna za taj pojas, najviše ili 15 milijuna kuna odnosi na HT, gotovo 7,7 milijuna kuna na Telemach, a po 7,5 milijuna kuna na A1 i EOLO.

Spremni za budućnost: Roboti hrvatskog Gideona dobili su 5G
Spremni za budućnost: Roboti hrvatskog Gideona  dobili su 5G

HT: Imamo najveću 5G mrežu

Današnjim službenim dobivanjem novog 5G radiofrekvencijskog spektra Hrvatski Telekom je osigurao još jednu stratešku polugu koja je ključna za daljnji razvoj svoje već vodeće 5G mreže na sva tri nova frekvencijska pojasa, poručili su iz HT-a. Navode da na današnji dan putem 600 5G baznih stanica Hrvatski Telekom osigurava pokrivenost dva milijuna stanovnika. Pritom njih čak 149 ili svaka četvrta bazna stanica radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova; u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru, omogućene još veće brzine za pola milijuna stanovnika.

- Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovno dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. Prošle godine smo uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja. Sada su dodjelom spektra na sva tri ključna 5G radiofrekvencijska pojasa ostvareni preduvjeti za značajan i uzbudljiv tehnološki iskorak i početak nove digitalne era u Hrvatskoj. 5G ere koja će obilježiti sljedećih 10 godina i u kojoj će HT ponovno biti predvodnik digitalizacije“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Osiguravajući najveći udio 5G spektra, mreža Hrvatskog Telekoma spremna je za sve buduće zahtjeve u pogledu kapaciteta, velikih brzine i niske latencije, kako u privatno korisničkom tako i industrijskom segmentu. Hrvatski Telekom će omogućiti korištenje 5G mreže na sva tri frekvencijska pojasa: 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz čime nastavlja postavljati industrijske standarde i omogućavati primjenu novih tehnologija s ciljem poticanja gospodarskog rasta i društvenog napretka. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet, razvoj pametnih gradova i industrija 4.0 samo su neka od područja koja će implementacija 5G mreže značajno unaprijediti.

Svim svojim korisnicima, u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. rujna 2021. godine, Hrvatski Telekom, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan 5G uređaj. Sukladno planu, omogućavanje korištenja 5G mreže na novim frekvencijama je već započelo te se kroz tarife provodi postupno. Predviđeno je da pogodnosti novih frekvencija tijekom kolovoza postanu dostupne svim korisnicima koji su bili uključeni u promo period korištenja 5G-a putem DSS tehnologije.

Telemach: Krećemo u izgradnju nove 5G gigabitne mreže

Telemach Hrvatska uložio je 14,4 milijuna eura u kupnju frekvencijskog spektra i kreće u intenzivnu izgradnju infrastrukture koja će vrlo brzo, već u nadolazećim mjesecima, znatno poboljšati pokrivenost signalom i kvalitetu korisničkog iskustva za oko milijun korisnika postojeće Telemachove mobilne mreže, poručili su iz Telemacha nakon objave o dodjeli frekvencija.

Kako navode, tim ulaganjem Telemach Hrvatska udvostručio je svoj frekvencijski spektar, na kojem će, uz omogućavanje pravog 5G korisničkog iskustva, korisnici vrlo brzo iskusiti znatno poboljšanje pokrivenošću signalom, za što će se primarno koristiti frekvencijski spektar u pojasu od 700 MHz. Telemach Hrvatska planira uložiti dodatnih 130 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže, i to u povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije.

- Pravo 5G iskustvo već će danas iskusiti građani Osijeka, gdje je oprema ranije postavljena radi testiranja 5G tehnologije, a vrlo brzo i građani Zagreba doživjet će gigabitne brzine na 5G mreži jer se ubrzano postavlja nova oprema. Do kraja godine 5G iskustvo bit će dostupno u cijelom Zagrebu, a u prvoj polovici 2022. na ključnim područjima u cijeloj Hrvatskoj - poručili su.

- Vrlo smo zadovoljni rezultatima dražbe. Ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućavamo daljnje unapređenje mobilnih usluga kako bismo korisnicima osigurali do sada nedostižne brzine prijenosa podataka. Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži. Istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže i tako podržavamo transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo. Uvođenje tehnologija za ultrabrzi prijenos podataka od strateškog je interesa za državu, a u Telemachu Hrvatska želimo biti predvodnici digitalizacije jer je smatramo okosnicom napretka, s obzirom na očekivane pozitivne učinke tehnologije na gospodarstvo i društvo - rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

A1: Stvoreni su uvjeti za pravi 5G

Iz A1 su poručili da su zahvaljujući novim frekvencijama napokon u Hrvatskoj stvoreni uvjeti za implementaciju pravog 5G-a koji omogućava gigabitne brzine i nisku latenciju. Navode da su se dvije godine pripremali za uvođenje mreže nove generacije koja će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavka i razvoja.

- Uz sve zahtjeve definirane dokumentacijom za aukciju radiofrekvencijskog spektra, pokretanjem prave, gigabitne A1 5G mreže pokrit će se sva županijska središta, njih 20, i Grad Zagreb. Domaći i turisti mogu surfati na A1 5G mreži u nekim od turističkih središta kao što su: Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice. Također, kompanija je preuzela obveze pokrivanja određenih ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje danas nemaju adekvatan pristup internetu čime se stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj i veću kvalitetu života - navode iz kompaije i dodaju da su investitor u digitalizaciju Hrvatske te pouzdan partner u ispunjavanju ciljeva Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa. Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objašnjava da je potvrda toga kupnja radiofrekvencijskog spektra u svim raspoloživim pojasevima te dodaje: „Strategija kompanije je ubrzana izgradnja 5G infrastrukture s ciljem povećanja pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na cijelom teritoriju Hrvatske. To će unaprijediti poziciju zemlje na Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI), ali i ubrzati gospodarski oporavak, osigurati ravnomjeran rast i razvoj te povećati konkurentnost ne samo unutar Europske unije, nego i globalno. Naše ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u digitalnu transformaciju Hrvatske i bolju budućnost“.

U radiofrekvencijskom pojasu na 700 MHz osiguran je blok 2x10 MHz. Njime će se pokrivati velika područja, pa tako i ona manje dostupna poput ruralnih krajeva, cestovnih i željezničkih pravaca. Također, frekvencijski pojas na 700 MHz važan je zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju. On omogućava pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže

(5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego minimalno vrijeme odziva čime se otvaraju vrata primjeni napredne komunikacije uređaja i strojeva te primjena rješenja poput potpomognute i autonomne vožnje. U radiofrekvencijskom pojasu na 3600 MHz akvizirano je 100 MHz što predstavlja optimalan resurs koji će omogućiti maksimalne brzine za uređaje u navedenom frekvencijskom području. Njime je također značajno povećan kapacitet u odnosu na postojeću 4G mrežu te su omogućene brzine 1 – 1,5 Gbps. U pojasu na 26 GHz osigurano je 200 MHz namijenjenih za pokrivanje mikrolokacija visokim kapacitetom i brzinama (u početku 2 Gbps, a kroz daljnji razvoj i do 10 Gbps), poput stadiona i dvorana. Uz to, pruža najnižu moguću latenciju za industrijsku primjenu kroz instalaciju za specifične potrebe unutar proizvodnog pogona poput automatizacije i robotizacije.

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, Tomislav Makar najavljuje da će A1 Hrvatska od 2021. do 2027. s 5G mrežom pokriti 90% stanovništva i 50% teritorija Republike Hrvatske te sve glavne transportne cestovne i željezničke pravce: „A1 Hrvatska fokusirana je na stvaranje gigabitnog društva u Hrvatskoj. Stoga ulaže u frekvencije i tehnologiju te gradi najmoderniju infrastrukturu. A1 gigabitna 5G mreža će korisnicima pružiti još bolju dostupnost, pouzdanost i sigurnost. Najviši standardi kvalitete u razvoju 5G-a podržavaju napredno korisničko iskustvo, bilo za privatne potrebe ili Industriju 4.0.“

Nova 5G mreža bit će u narednom razdoblju aktivirana svim privatnim i poslovnim korisnicima Savršene i Bezbrižne mobilne tarife te poslovne Premium BIZ. Dostupnost ovisi o tome podržava li uređaj 5G mrežu i je li na njemu uključena (uz 2G, 3G i LTE), što korisnik može sam podešavati u postavkama mobitela. Uskoro će biti dostupan i kućni Internet preko A1 5G-a čime će se kvalitetan širokopojasni internet omogućiti i u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica.

A1 Hrvatska prva je demonstrirala gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3600 MHz, kao i u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz. U suradnji sa startupom Gideon Brothers testiran je autonomni, logistički robot na 5G mreži i prikazane mogućnosti koje donosi Industrija 4.0. Također, najmodernija optička i 5G infrastruktura već su postavljene u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj gdje developeri i polaznici programa za razvoj igara imaju priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama kako bi bili globalno konkurentni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle