Tech

Komentari 16

HAKOM upozorava na novu prevaru: 'Traže vas da platite i kliknete na poveznicu, nemojte'

HAKOM upozorava na novu prevaru: 'Traže vas da platite i kliknete na poveznicu, nemojte'

Ukoliko naručujete stvari preko interneta, pripazite na poruke koje dolaze na vaš e-mail. HAKOM i Hrvatska pošta upozorili su korisnike da ne otvaraju poveznice koje se nalaze u tim porukama

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorio je preko Facebooka građane na novu internetsku prevaru. Objavili su i fotografiju kao primjer lažne pošte koja u sebi sadrži poveznicu. 

- Ne otvarajte poveznice prije nego provjerite jesu li stvarno poslane od naznačenog pošiljatelja - poručili su iz Agencije. 

Na fotografiji koju su objavili vidi se e-mail koji stiže građanima, u kojem stoji da je narudžba na čekanju zbog "neplaćenih uvoznih troškova" te da će biti dostavljena nakon što se ti troškovi plate. U nastavku e-maila stoji i poveznica. 

Na sličnu prevaru je prije nekoliko dana upozorila na svojim stranicama i Hrvatska pošta. 

- E-poštom se šire lažne obavijesti o pošiljci koja je stigla na ime korisnika. U obavijesti se od primatelja e-pošte traži da klikne na poveznicu za potvrdu pošiljke. Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka - stoji na njihovoj stranici. 

Hrvatska pošta navela je i kako prepoznati da se ne radi o njihovom e-mailu, već o prevari: 

- Lažne obavijesti možete prepoznati po starom logotipu Hrvatske pošte, gramatičkim pogreškama u tekstu i sumnjivoj adresi s koje je stigla e-pošta - poručili su.