Obavijesti

Tech

Komentari 1

Holcim – ponosni sudionik projekta Japanski vrt u Rijeci

Holcim – ponosni sudionik projekta Japanski vrt u Rijeci
4

Koncept hortikulturalnog uređenja temelji se na japanskoj tradiciji s kraja 16. i početka 17. stoljeća, a karakterizira ga prisutnost čvrstih i postojanih kamenih blokova te činjenica da je vrt zapravo u službi ceremonije čaja.

VIDEO

U ponedjeljak, 10. lipnja 2013., otvoren je Japanski vrt “Pokret naprijed i mir”, u dvorištu Osnovne škole Vežica u Rijeci. Nositelji ovog jedinstvenog projekta, započetog 2010. godine su Rotary klubovi Sveti Vid iz Rijeke i Tokyo Tsuki iz Japana te Osnovna škola Vežica, a u njegovoj je realizaciji sudjelovao čitav niz tvrtki, među kojima i tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o.

Holcim je u projektu Japanskog vrta sudjelovao donacijom specijalnog betona u boji od kojega su izgrađeni brojni elementi samoga vrta. Riječ je o vrlo delikatnoj građevinskoj tehnici izvedbe gradnje u betonu, budući da su spomenuti detalji izrađeni u četiri nijanse smeđe boje. Kako bi se one postigle, u uobičajenu smjesu Holcimovog betona dodavani su praškasti pigmenti i to crne, crvene i žute boje, u različitim kombinacijama i doziranjima. Posebnost ovoga betona je velika dekorativnost koja se postiže odmah nakon lijevanja zadanih formi te ne zahtijeva dodatno bojanje.

Projekt ovoga, po mnogočemu posebnog vrta potpisuje poznati japanski arhitekt Hayato Isoa, koji je osobno nadzirao određene faze radova, a kako bi mu omogućili da svoju ideju što preciznije i vjernije prenese u djelo, Holcimovi su stručnjaci proveli brojna testiranja i konzultacije. Tako je, kroz posve individualni pristup kojega ova tehnika pruža, postignut zadivljujući učinak oblika i boje koji ovom vrtu, uz biljke i raslinje daje poseban karakter.

Koncept hortikulturalnog uređenja  temelji se na japanskoj tradiciji s kraja 16. i početka 17. stoljeća, a karakterizira ga  prisutnost čvrstih i postojanih kamenih blokova te činjenica da je vrt zapravo u službi ceremonije čaja. Osim tipičnog japanskog raslinja i biljaka, u ovom je vrtu zastupljeno i lokalno, mediteransko bilje, a tu je i šetnica te kućica za čaj i vodopad s jezercem.

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić