Obavijesti

Tech

Komentari 10

HT omogućio vozačima da svoje električne aute pune u Sloveniji

HT omogućio vozačima da svoje električne aute pune u Sloveniji

Riječ je o više od 200 punionica kojima upravlja Elektro Ljubljana d.d. te više od 60 punionica kojima upravlja Porsche Slovenija d.o.o koje su sada dostupne hrvatskim vozačima

VIDEO

Hrvatski Telekom je omogućio vlasnicima električnih vozila u Hrvatskoj, koji su ujedno i korisnici usluge punjenja Hrvatskog Telekoma, punjenje vozila na gotovo 300 punionica u Sloveniji kojima upravljaju dva najveća slovenska operatora.

Riječ je o više od 200 punionica kojima upravlja Elektro Ljubljana d.d. te više od 60 punionica kojima upravlja Porsche Slovenija d.o.o. Te su punionice odsad dostupne i hrvatskim vozačima koji na njima mogu puniti svoje električne automobile koristeći HT Magenta prepaid karticu, dostupnu u odabranim T-Centrima, kao i espoTs aplikaciju koju mogu preuzeti na svoje mobilne telefone.

 

Ovim se projektom hrvatskim vozačima olakšava usluga punjenja električnih automobila u Sloveniji, a jednako tako, slovenskim vozačima električnih automobila, koji su ujedno i korisnici ovih dvaju slovenskih operatora, osiguran je pristup punionicama u Hrvatskoj kojima upravlja Hrvatski Telekom, te više ne trebaju tražiti T-Centar kako bi kupili odgovarajuću karticu, već to mogu činiti putem kartica i aplikacija svojih operatora, što će turistima olakšati vožnju kroz Hrvatsku.

HT je ovaj projekt realizirao potpisivanjem tzv. roaming ugovora (ugovora o korištenju punionica u drugim državama) između Hrvatskog Telekoma, kao najvećeg domaćeg operatora punionica u Hrvatskoj, te dvaju najvećih slovenskih operatora, kao i softverskom povezivanju njihovih programskih platformi za upravljanje punionicama i uslugom punjenja.

Navedena integracija ostvarena je u okviru projekta CEKOM Rijeka (Centar kompetencija za pametne gradove) u sklopu kojeg je i projekt SmartCity.SURINMO (Smart URban traffic Infrastructure eNabling smart MObility), na kojem radi tim stručnjaka za e-mobilnost Hrvatskog Telekoma. Svrha ovoga projekta je razvoj domenske platforme za omogućavanje povezane, energetski učinkovite i dijeljene urbane mobilnosti, a povezivanje programskih platformi između Hrvatskog Telekoma i najvećih dvaju slovenskih operatora prvo je isporučeno rješenje u sklopu ovoga projekta.

Testiranje rješenja uspješno je provedeno na području grada Rijeke, gdje je realizirana i prva sesija punjenja, a sam projekt ima primjenu na svim punionicama diljem Hrvatske kojima upravlja Hrvatski Telekom, kao i na svim punionicama u Sloveniji kojima upravljaju Elektro Ljubljana d.d. i Porsche Slovenija d.o.o.

Ovime se pruža dodatan doprinos u korištenju električnih vozila kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja u prometu, te, u konačnici, i stvaranju održivog i čišćeg okoliša, što je dio misije Hrvatskog Telekoma kao društveno odgovorne kompanije kao i samoga projekta. Električne punionice sastavni su dio ostvarenja planova održivosti jer daljnji razvoj njihove mreže izravno i značajno doprinosi ostvarenju društvenih ciljeva smanjenja emisija CO2 i povećanja kvalitete zraka.

Kartu raspoloživosti dostupnih punionica u Sloveniji kojima se odsad mogu služiti svi hrvatski korisnici usluge e-mobilnosti Hrvatskog Telekoma moguće je vidjeti kako na portalu hr.rechargespoTs.eu, gdje se ujedno vide i sve javno dostupne punionice Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj, tako i na espoTs aplikaciji koju je moguće preuzeti na mobilne uređaje za potpuno digitalnu uslugu punjenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način