Tech

Komentari 2

Huawei: 5G će stvoriti čak 1,4 trilijuna BDP-a do 2030. godine

Huawei: 5G će stvoriti čak 1,4 trilijuna BDP-a do 2030. godine

Zdravstvena i proizvodna industrija dva su sektora koja će imati najviše koristi od razvoja novih tehnologija, navode iz Huaweija. U novom izvješću navode i da će 5G pomoći ekologiji

Implementacija i korištenje novih 5G tehnologija trebalo bi u sljedećem desetljeću kreirati 1,4 trilijuna američkih dolara dodatnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) globalno, pokazalo je izvješće Huaweija i neovisne istraživačke i konzultantske tvrtke STL Partners.

Zdravstvena i proizvodna industrija dva su sektora koja će imati najviše koristi od razvoja novih tehnologija, navode iz Huaweija. No, od 5G mreže i novog vala digitalizacije profitirat će i globalni ekosustav budući da će umjetna inteligencija u budućnosti brzo s tržišta istiskivati neekološke proizvodne procese.

Od novih mrežnih tehnologije u zdravstvu možemo očekivati razvoj tehnologija za liječenje na daljinu. Procjene pokazuju da će se na taj način na godišnjoj razini oko 40 milijuna hitnih slučajeva rješavati brže i efikasnije, uz poboljšane ishode za građane. U prerađivačkoj industriji 5G nosi potencijal do 2030. godine povećati globalni BDP za četiri posto, odnosno za 740 milijardi dolara.

Kad je riječ o sektoru maloprodaje, 5G će svoju ulogu imati u kontekstu korisničkog iskustva tako da će kupci svoje transakcije obavljati isključivo putem interneta, a svaki proizvod će zahvaljujući proširenoj stvarnosti prethodno moći isprobati.

- U svijetu u kojem svjedočimo usporavanju ekonomije, 5G je tehnologija koja će stvoriti temelje za transformaciju svih industrija, a pritom će stvarati potpuno nove poslovne modele. Ono što je nužno za takav skok je da vlade i regulatorna tijela diljem svijeta prihvate 5G transformaciju kao blisku i više nego potrebnu budućnost - izjavio je potpredsjednik Victor Zhang.