Obavijesti

Tech

Komentari 1

Huawei i partneri predstavili novu klasifikaciju zelenih digitalnih vještina i poslova

Huawei i partneri predstavili novu klasifikaciju zelenih digitalnih vještina i poslova

Salvatore Moccia, voditelj odjela za obrazovanje i vještine u EIT Digital istaknuo je da više od tri četvrtine tvrtki u Europskoj Uniji izvješćuje o teškoćama pri pronalaženju radnika s pravim skupom vještina

VIDEO

Na konferenciji UN-a COP28 o klimatskim promjenama, tvrtke AE4RIA i Huawei održali su prezentaciju na temu „Ubrzanje zelene inovacije" i objavili bijelu knjigu namijenjenu ubrzanju dvostruke tranzicije. Bijela knjiga je razvijena u suradnji s ATHENA istraživačkim centrom, Odjelom za održivi razvoj u AE4RIA, tvrtkom PwC, te uz doprinos Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT Digital).

Vicky Zhang, potpredsjednica odjela za korporativne poslove u Huaweiju, na otvaranju konferencije je istaknula: „Ponosna sam što možemo predstaviti novo izvješće o zelenim inovacijama s našim partnerima. Izvješće se usredotočuje na razvoj nove klasifikacije zelenih digitalnih vještina koja će definirati korake za prekvalifikaciju ljudi kako bi izgradili i proširili tehnologije potrebne za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma".

Salvatore Moccia, voditelj odjela za obrazovanje i vještine u EIT Digital istaknuo je da više od tri četvrtine tvrtki u Europskoj Uniji izvješćuje o teškoćama pri pronalaženju radnika s pravim skupom vještina. „S ubrzanjem digitalnih i zelenih tranzicija, potrebno je promijeniti paradigmu u definiranju, identificiranju i razvoju vještina za dvostruku tranziciju. To je potpuno usklađeno s našim programima prekvalifikacije i nadogradnje", dodao je.

Obraćanje pažnje samo na gospodarski rast, bez jednakog posvećivanja održivosti, više nije moguće u novije vrijeme poslovanja pa tako paralelno s time, prisutnost digitalnih tehnologija u gotovo svim aspektima života eksponencijalno je povećala brzinu promjena i utjecaj na ljude i tvrtke. No, nije riječ samo o digitalnoj tranziciji, već i o revoluciji čiste tehnologije pokrenutoj potrebom za proizvodnjom zelene energije.

Na lansiranju događaja, dr. Barbara Botos, veleposlanica za klimu u Ministarstvu energetike Mađarske, naglasila je: "Boja energije je zelena. Ali zelena energija ima smisla samo ako je možemo pohraniti. Industrija je svijet međusobnih povezanosti, a potreban nam je uravnotežen razvoj u svim sektorima kako bismo ubrzali zelenu tranziciju u svim segmentima".

No postavlja se i pitanje ima li Europa vještine za ubrzanje zelene tranzicije. SolarPower Europe predviđa da će se samo u sektoru solarnih panela u EU do 2025. godine razviti milijun novih radnih mjesta, a s novim industrijskim i tehnološkim izazovima, ponuda obrazovanja mora se razvijati i zadovoljiti nove potrebe. Sukladno tome, Huawei je tijekom 2023. godine pružio više od tisuću obuka za desetke tisuća instalatera. Suradnički ekosustav za nadogradnju i obuku kvalificiranih stručnjaka bit će ključni element nove ere.

Prof. Phoebe Koundouri, predsjednica EAERE i predsjednica SDSN Global Climate Hub, koja je predvodila istraživanja, također je upozorila: "U kontekstu Europskog zelenog sporazuma, dvostruka tranzicija ubrzava strukturalne promjene na tržištima rada. I dok EU razvija novu strategiju industrije s neto-nulom kako bi ojačala svoju konkurentnost, talenata može nedostajati. Ponosna sam na ovu suradnju koja će informirati obrazovne, industrijske i političke dionike o novim radnim potrebama za postizanje klimatske neutralnosti do 2050."

Potpredsjednica Huaweija za europske javne poslove, dr. Hui Cao, zaključila je: "Nadam se da ćemo svi zajedno pridonijeti širenju izvješća. Izazovi koje postavljaju klimatske promjene su ogromni, ali zajedno možemo razviti talente potrebne za oslobađanje potencijala digitalizacije kako bismo revolucionirali pristup održivosti."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!