Tech

Komentari 0

I bankama treba financijska podrška za zelene kredite

I bankama treba financijska podrška za zelene kredite

Znamo da u zgradarstvu leži veliki potencijal uštede energije, ali i smanjenja štetnih emisija. No kada bi banke imale povoljnije izvore financiranja, bi li tada i zeleni krediti za građanstvo bili povoljniji?

Europska komisija traži način da svim zemljama članicama Europske Unije da podršku pri financiranju projekata obnove kroz poticaje i povoljnije bankovne kreditne linije. No to nije nimalo lak zadatak jer svaka zemlja članica ima svoj sustav vrednovanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Drugi izazov je promijeniti percepciju rizika za banke, kako bi se što lakše upustile u kreditiranje projekata.

Stoga je prvi korak definirati glavne parametre zelene gradnje za svaku zemlju, a zatim pronaći odgovarajući poslovni model za banke kojima bi bilo isplativo financirati projekte energetske obnove u zgradarstvu. Ujedno, banke bi trebale olakšati provedbu tog modela i smanjiti birokratski pritisak na korisnike kredita. I ovdje dolazimo do drugog problema, a to je pitanje isplativosti investicija u takve projekte. Naime, visoki administrativni troškovi banke u konačnici dodatno opterećuju korisnike kredita pa se rok povrata investicije produljuje.

Ovom temom nedavno se bavilo 35 sudionika iz bankarskog i javnog sektora u sklopu vrlo dinamične radionice „Financiranje“ u okviru projekta BUILD UPON održane u hotelu Westin u Zagrebu. Poseban doprinos diskusiji dao je Luca Bertalot, glavni tajnik europske hipotekarske federacije (EMF), čiji je cilj da svaki građanin EU ima priliku ostvariti povoljnije financijske uvjete prilikom energetske obnove svoje nekretnine i podići kvalitetu stanovanja i energetsku učinkovitost.

“Želimo stvoriti uvjete u kojima će Europska komisija podupirati banke u namjeri da ponude povoljnije uvjete financiranja projekata energetske obnove. Jer ako je bankama preskupo ulagati u takve projekte, oni će biti teško ostvarivi prosječnom građaninu EU” poručio je Luca Bertalot.