Obavijesti

Tech

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
4

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati

VIDEO

Mnogo je izvora onečišćenja zraka, a ponajprije potječe od industrije, proizvodnje energije i poljoprivrede. Iako se onečišćenje zraka tijekom posljednjih desetljeća smanjilo, dugoročni je cilj Europske unije kvaliteta zraka koja nema negativan utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš. Iz tog je razloga bitno koristiti obnovljive izvore energije i sustave koji se mogu kombinirati s njima.

Najveće teškoće stvaraju štetne sitne čestice u zraku kao rezultat sagorjevanja raznih goriva. Mnoge su kancerogene za ljude te negativno utječu na kvalitetu zraka i tla. Velika količina dušika i kisele kiše utječu na biljke, a time posredno i na životinje i ljude.

Onečišćenje može utjecati i na kognitivne sposobnosti djece. Rezultati istraživanja pokazuju da je onečišćenje povezano s ograničenom uporabom vokabulara i smanjenjem kvocijenta inteligencije ispitane djece, te da čestice iz zraka negativno utječu na konstrukciju memorije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi se smanjilo onečišćenje prilikom proizvodnje toplinske energije proizvodeni su plinski kondenzacijski uređaji za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Oni koriste i dodatnu toplinsku energiju iz otpadnih dimnih plinova koja bi inače bila izgubljena odlaskom u atmosferu.

Kondenzacijski sustav djeluje u skladu s prirodom na više razina, tako da su uređaji fleksibilni u nadogradnji s prirodnim izvorima energije. Na taj način moguće je povećati učinkovitost sustava i dugoročno smanjiti troškove grijanja. Velika im je prednost energetska učinkovitost do 98%, a potrošnja se smanjuje za do 30% u usporedbi s tradicionalnim instalacijama grijanja.

Primjernom kondenzacijske tehnologije značajno je manje čađe i čestica tijekom izgaranja, zahvaljujući efikasnom načinu iskorištavanja energije. Time se direktno omogućava povoljan učinak na osobno zdravlje i zdravlje svih organizama kojima je potreban kisik za razvoj. Upotrebom zelenih proizvoda koji imaju povoljniji utjecaj na okoliš štitimo svoju planetu i budućnost sljedećih generacija.

Korak prema čišćem okolišu može se postići uz kondenzacijsku tehnologiju, a detaljnije objašenje možete pogledati u videu:

Dodatne savjete o smanjenju onečišćenja čitajte na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada
Zašto je bitno pronaći alternativu plastičnoj vrećici?
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Zašto je bitno pronaći alternativu plastičnoj vrećici?

Odlukom Europskog parlamenta cilj je naplaćivanjem smanjiti potrošnju plastičnih vrećica jer često završavaju u okolišu dok plastika kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi