Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

I da se staklenički plinovi zaustave, Zemlja će se grijati

Čak i ako svi automobili, sustavi grijanja i hlađanje i drugi izvori stakleničkih plinova odjednom budu eliminirani, temperature će nastaviti rasti, tvrde znanstvenici

Pixsell
Foto: Pixsell
1 komentara

Dok traju rasprave o potencijalnim politikama koje bi mogle spriječiti emisiju stakleničkih plinova, studija sa Sveučilišta u Washingtonu otkrila je da bi se Zemlja i dalje zagrijavala, čak i da se najstroži prijedlozi i zabrane usvoje. Razlog za daljnje zagrijavanje i temperature koje će biti više nego prije industrijske revolucije, bile bi emisije koje su se stvorile do sada. Razina stakleničkih plinova, poput ugljičnog dioksida i metana, koji su već emitirani u atmosferu zadržat će se tisućama godina.

- Čak i ako svi automobili, sustavi grijanja i hlađenja te drugi izvori stakleničkih plinova odjednom budu eliminirani, temperature će nastaviti rasti - kazao je istraživač Kyle Armour.

To bi se dogodilo zato što bi atmosferski aerosoli, koji su protuteža učinku zatopljenja staklenika, trajali samo nekoliko tjedana nakon što bi emisije bile zaustavljene, dok bi staklenički plinovi nastavili svoj učinak.

- Aerosoli bi vrlo brzo bili isprani i onda bi kroz nekoliko sljedećih desetljeća mogli imati nagli porast temperature - kaže Armour.

Globalna temperatura je oko 1,5 stupnjeva veća nego što je bila prije industrijske revolucije početkom 19. stoljeća. U najboljem slučaju globalna temperatura će padati, ali će ostati za 0,5 stupnjeva veća nego prije revolucije. Ali postoji mogućnost da temperatura naraste do 3,5 stupnjeva više nego prije revolucije, što bi dovelo do značajnih klimatskih oštećenja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message