Tech

Komentari 39

I Južna Koreja priključila se planu NASA-e za osvajanje Mjeseca, a potom i Marsa

I Južna Koreja priključila se planu NASA-e za osvajanje Mjeseca, a potom i Marsa

Preko Artemisa, NASA želi uspostaviti održivo istraživanje mjesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars

Južna Koreja potpisala je međunarodni sporazum pod vodstvom SAD-a kojim se utvrđuju pravila za istraživanje svemira, najavila je u srijedu NASA.

Američka svemirska agencija priopćila je da je Južna Koreja deseta zemlja koja je potpisala Artemis program pokrenut 2020. godine i nazvan po NASA-inom programu za spuštanje astronauta na Mjesec do 2024. godine.

Južnokorejsko ministarstvo znanosti također je najavilo taj potez i priopćilo da je Seul surađivao s NASA-om na razvoju mjesečevog orbitera koji bi trebao eksplodirati u kolovozu 2022., izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja se pridružila potpisnicama Australiji, Kanadi, Italiji, Japanu, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ukrajini i SAD-u.

Preko Artemisa, NASA želi uspostaviti održivo istraživanje mjesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars.

Načela izložena u sporazumima osiguravaju zajedničko razumijevanje sigurnosnih operacija, upotrebe svemirskih resursa, minimiziranja orbitalnog otpada i razmjene znanstvenih podataka.

"Partnerstvo u dubokom svemiru osigurat će da se naše misije obavljaju u skladu s važnim, univerzalnim načelima poput transparentnosti, sigurnosti i mirnog istraživanja, koja su ključna za osiguravanje sigurne i prosperitetne budućnosti u svemiru za sve", rekao je NASA-in upravitelj Bill Nelson