Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
27 komentara

I to na kraju Sunčevog sustava: Stigli do najudaljenijeg 'svijeta'

Tri i pol godine nakon susreta s Plutonom, letjelica New Horizons je doletjela do 30-ak kilometara dugog asteroida Ultima Thule. NASA je potvrdila da je letjelica New Horizons prošla pored asteroida

Foto: NASA
27 komentara

NASA je u 2019. godinu ušla povijesnim susretom s najudaljenijim, a vjerojatno i najstarijim, svemirskim tijelom koje smo ikad istražili. 

Nakon što smo prvi put dobili detaljne fotografije Plutona, NASA je usmjerila letjelicu New Horizons prema Kuiperovu pojasu i sada su stigli do asteroida nazvanog Ultima Thule, 30-ak kilometara duge zamrznute stijene koja bi nam mogla detaljnije otkriti kako su nastali planeti. NASA je potvrdila da je letjelica New Horizons prošla pored asteroida i poslat će fotografije tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Uskliknuvši 'Bravo, New Horizons', glavni znanstvenik Alan Stern je u 6.33 sati ujutro po hrvatskom vremenu obilježio trenutak u kojem je letjelica usmjerila kamere prema asteroidu. Na dočeku na kojem se pratila i svemirska misija u Laboratoriju za primijenjenu fiziku sveučilišta Johns Hopkins bila su i brojna djeca u svemirskim odijelima. 

Ultima Thule se nalazi nekih 1,6 milijardi kilometara iza Plutona, koji je dosad bio najudaljeniji istraženi svijet. Letjelici New Horizons trebale su tri i pol godine da dojuri do Ultima Thule. No, astronomi nisu mogli uživo pratiti susret jer signalu treba šest sati da stigne sa Zemlje do letjelice i još šest da se vrati. Prve signale s letjelice trebali bi tako dobiti tek oko 15.45 sati u utorak kada ćemo znati kako je prošao riskantni susret s asteroidom. 

Naime, dok juri brzinom od 51.000 km/h New Horizons bi se trebao asteroidu približiti na samo 3500 kilometara.

Stern je pojasnio kako je Ultima Thule jedinstven objekt jer se radi o ostavštini iz najranijih dana Sunčeva sustava. 

- On je toliko duboko zamrznut da je savršeno očuvan od originalne formacije. Sve što ćemo naučiti od njega, od sastava, geologije, imali vlastite satelite ili atmosferu - naučit će nas i o uvjetima u vrijeme formiranja planeta - rekao je. 

Znanstvenici još ne znaju ni kako točno izgleda, a sljedećih dana stići će cijeli niz fotografija i podataka koje će pružiti podlogu za gomilu novih istraživanja.

- Ovo je noć koju nitko od nas neće zaboraviti - rekao je gitarist Queena Brian May koji ima i diplomu iz astrofizike. On je snimio i pjesmu kojom je odlučio odati počast letjelici.

Brian May discusses the upcoming New Horizon's flyby of the Kuiper Belt object Ultima Thule | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message