Tech

Komentari 0

Kako odabrati idealan krov za vašu niskoenergetsku kuću

Kako odabrati idealan krov za vašu niskoenergetsku kuću

Izgled krova kuće zadan je arhitekturom zgrade, u skladu sa željama investitora ali i ovisno o prostornom planu. Izgled krova kuće zadan je arhitekturom zgrade

Ravni ili kosi krov ovisi o željama investitora, no one se moraju podudarati i s prostornim planom. Neki preferiraju ravni krov radi dodatne površine koja se može iskoristiti kao nadomjestak za okućnicu, kao terasa, zeleni krov ili prostor za solarne kolektore. Najveći strah kod investitora koji promišljaju o ravnom krovu predstavlja rizik od loše odvodnje, odnosno prokišnjavanja. No rizici su smanjeni korištenjem kvalitetnih hidroizolacijskih materijala i njihovom pravilnom ugradnjom. 

„Ravni krov je nama odlično estetsko rješenje, ali na našu prizemnicu to baš ne bi dobro išlo. Kosi krov je logično rješenje za naš tip kuće“ rekao je Denis Leljak.

Na tip kuće kakvu gradi obitelj Leljak vizualno bolje odgovara kosi krov. Glavne funkcije kosog krova su zaštita od vremenskih utjecaja i toplinska izolacija. Na kosom krovu, pokrov je crijep. Crijep je kvalitetan, trajan i jednostavna za ugradnju, pa mnogi dobavljači daju i do 30 godina garancije. Njegova su ograničenja prilikom postavljanja da krovne plohe ne smiju biti nagiba manjeg od 15 stupnjeva. Na te “blaže” nagibe krovne plohe najčešće se postavlja lim.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.