Obavijesti

Tech

Komentari 4

Igračka bogatih: Asus Zenbook Fold pretvara se iz laptopa u tablet, a košta čak 4000 eura

Igračka bogatih: Asus Zenbook Fold  pretvara se iz laptopa u tablet, a košta čak 4000 eura
6

Laptop ili tablet? Asusov Zenbook od 17 inča je hibridni uređaj koji može biti tablet s vanjskom tipkovnicom, ali i 'običan' laptop i još nešto između. No ovakav moćni uređaj košta čak 4000 eura

Asus je još u siječnju na CES-u najavio svoj hibridni uređaj koji izgleda kao tablet kojem se ekran može preklopiti i postati laptop, a u Berlinu su danas oktrili i sve detalje, pa i činjenicu da će si ga moći priuštiti samo rijetki. 

Naime, ovaj prijenosni uređaj s ekranom od 17,3 inča u prodaju će krajem godine, ali za njega ćete trebati pripremiti 4000 eura/3500 dolara. 

 

A kako su točno zamislili da on radi?

Kad je rasklopljen, ekran od 17,3 inča ima rezoluciju 2560x1920 i format stranica 4:3, kao što su nekad imali CRT monitori i televizori. Iza ekrana se nalazi i nogica na kojoj ekran može stajati uspravno poput monitora i kao takav se čini kao odličan alat za produktivnost u pokretu. Osobito uz pripadajuću Bluetooth tipkovnicu. Ako ga ne želite držati na stolu i imate jače ruke, možete ga koristiti i kao tablet. 

Isto tako, ekran možete i djelomično presaviti i na donjoj polovici tipkati po virtualnoj tipkovnici, a tu je i treći mod rada. Istu onu Bluetooth tipkovnicu možete magnetno spojiti na donji dio ekrana i koristiti ovaj uređaj baš kao i svaki klasični tablet. Samo što ćete sad imati ekran od 12,5 inča i prilično debelo kućište. 

Što se ekrana tiče, osvježenje je 60 Hz, tu su i četiri Harman Kardon zvučnika s Dolby Atmos podrškom, a u Asusu navode da ekran može izdržati 30.000 rasklapanja.

Na njemu se vrte Windowsi 11, sve to pogoni Intel i7-1250U sa 16 GB RAM-a. ZA grafiku je zadužen Intelov Iris Xe, tu vam je i 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD disk. Što se periferije tiče, tu su vam dva USB-C Thunderbolt 4 porta.
Baterija od 75Wh bi trebala izdržati do 9 sati rada s jednim punjenjem preko USB-C ulaza.