Tech

Komentari 21

Imaju plan za Google: Huawei otkrio i 'srce' novog Matea 30

Imaju plan za Google: Huawei otkrio i 'srce' novog Matea 30

Kirin 990 5G stiže opremljen 7 nanometarskim procesorom i integriranim 5G modemom Balong 5000. Njega ćemo prvo vidjeti u Mate 30 seriji, ali stići će i u druge Huawei/Honor telefone

Huawei će sljedeći tjedan u Münchenu predstaviti svoj prvi telefon zahvaćen američkom 'crnom listom', a u Berlinu su na sajmu IFA pokazali i Kirin 990 - mobilni čip koji pogoniti njega, ali i niz novih telefona kineskog diva. 

- Kirin 990 5G prvi je SoC na svijetu koji je kompatibilan s mrežom nove generacije, a krajnjim će korisnicima omogućiti vrhunsko iskustvo u smislu povezivosti - rekao je Huaweijev direktor Richard Yu i naglasio da su ga nadogradili u pogledu performansi i energetske učinkovitosti, umjetne inteligencije te ISP-a. 

Kirin 990 5G stiže opremljen 7 nanometarskim procesorom i integriranim 5G modemom Balong 5000. Što se tiče CPU-a,  u Kirin 990 5G su integrirali osam jezgri s dominantnom frekvencijom od 2.86 GHz, a tu je i 16-jezgreni Mali-G76 GPU i Smart Cache za implementaciju inteligentne raspodjele protoka i učinkovito smanjenje potrošnje. 

I dok hardverski možemo računati na poboljšanje u svim segmentima, pitanje zabrane i nedostatka Googleovih servisa stavlja velike upitnike nad Mate 30 seriju. Naime, telefon će imati Android, ali bez Play trgovine i predinstaliranog Gmaila. Međutim, Yu je u Berlinu istaknuo da bi i za to mogli imati rješenje. Kako prensoi Android Authority, kompanija istražuje mogu li zaobići zabranu i omogućiti instaliranje Gmaila i drugih Googleovih aplikacija. Iz Huaweija kažu da bi proces mogao biti prilično jednostavan i da vanjski developeri rade s njima kako bi pružili rješenje. No, ostaje za vidjeti što će se događati u sljedećih deset dana, jer jednako tako je moguće i da se razriješi cijela kriza koja traje već nekoliko mjeseci. 

Inače, Huawei je uz Kirin 990 u Berlinu predstavio nove FreeBuds slušalice s Kirin A1 čipom i tehnologijom poništenja buke te novi kućni Wi-Fi sustav - WiFi Q2 Pro.