Obavijesti

Tech

Komentari 3

Imate li ispravan dimnjak? Informirajte se na vrijeme!

Imate li ispravan dimnjak? Informirajte se na vrijeme!
1

Danas su najčešći razlozi neispravnosti dimnjaka neadekvatan materijal, dotrajao dimnjak, nedovoljna radna visina i krive dimenzije dimnjaka

VIDEO

Kao element konstrukcije zgrade dimnjak po obujmu možda ne predstavlja znatniji dio zgrade, ali po svojem značaju i funkciji predstavlja jedan od najvažnijih dijelova. Potrebno ga je predvidjeti već u fazi planiranja, a posebno u fazi projektiranja obzirom na vrstu goriva i ložište koje ćete koristiti, te koje su alternative grijanja u kritičnim situacijama. Ukoliko kasnije želite instalirati kamin, lakše je dimnjak aktivirati nego graditi novi na već postojeću konstrukciju.

U RH je 65-70% dimnjaka u uporabi neispravno!

Djelovanje dimnjaka u odvodu plinova od sagorijevanja temelji se na razlici u težini toplih plinova u dimnjaku i hladnog vanjskog zraka, kao i na razlici tlaka koji je prisutan u kanalu dimnjaka i vanjskog atmosferskog tlaka. Tako je omogućena emisija plinova od sagorijevanja u atmosferu. Kako bi se emisija plinova smanjila za 20% do 2020. godine u sklopu europskog plana 20-20-20, proizvođači ložišta i bojlera najavili su ukidanje proizvodnje i zamjenu klasičnih ložišta i bojlera s kondenzacijskim i niskotemperaturnim, a sve u cilju uštede energije i smanjenja emisije CO2.  Takva ložišta rade u kondenzacijskoj tehnologiji, imaju znatno manje izlazne temperature dimnih plinova (i do 30°C), čime se povećava njihova učinkovitost i do 115%. Ugradnjom kondenzacijskog ložišta postižu se uštede od 10-15 % u usporedbi s drugim novim ložištem, a do 30% u odnosu na ložišta starija od 30 godina.

Sanacija dimnjaka

Dimnjaci omogućavaju sigurnost i stanara i kuće. Ukoliko su, naravno, ispravni.  U RH je 65-70% dimnjaka u upotrebi neispravno! Samo efikasni, dobro izolirani te prikladni dimnjaci omogućavaju rad uređaja, odnosno ložišta na najvišem stupnju učinkovitosti, proizvodnju najmanjih razina ispušnih plinova, osiguravaju najmanju potrošnju energenta i sprečavaju gubitak topline kroz stjenke dimnjaka.

Nekada se neispravan dimnjak mogao relativno jednostavno «dijagnosticirati», odnosno namirisati. Uz pomoć dimnjačarske četke i kugle dimnjak se održavalo prohodnim. No, danas kvar nije tako jednostavno otkriti jer se koriste plinska goriva čiji produkti izgaranja nisu vidljivi prostim okom, a njihovo udisanje može biti kobno. Dimnjačar tako dobiva važnu ulogu u projektnom timu.Tijekom gradnje dimnjaka, dimnjačar bi trebao obavljati nadzor, jer nestručna izgradnja ili montaža dimnjaka također može uzrokovati njegovu neispravnost odnosno loše funkcioniranje. Dimnjačar, zatim daje dimnjačarski nalaz za priključenje ložišta na predmetni dimnjak, kojim osim što potvrđuje njegovu ispravnost, preuzima na sebe i odgovornost, ukoliko se kasnije pokaže neka šteta uzrokovana radom dimnjaka.

Danas su najčešći razlozi neispravnosti dimnjaka neadekvatan materijal od kojeg je dimnjak građen, dotrajao dimnjak, što se naročito odnosi na dimnjake građene od opeke prije nekoliko desetaka godina, nedovoljna radna visina dimnjaka, te krive dimenzije dimnjaka.

Ispravna sanacija uključuje individualan pristup svakom dimnjaku, snimanje postojeće situacije, izradu proračuna prema željenom ložištu i energentu, te preporuku o potrebnom sistemu dimnjaka. Najveći broj dimnjaka sanira se sistemima dimnjaka od nehrđajućeg čelika i pri tome je važno da takvi dimnjaci budu vatrootporni, te otporni na kondenzat i koroziju.

Schiedel dimnjaci upravo radi svoje univerzalnosti i visokokvalitetnih materijala iz kojih su proizvedeni svi dijelovi dimnjaka, osiguravaju maksimalnu energetsku učinkovitost i sigurnost stanara. U niskoenergetsku kuću Jelušićevih ugradit će se Schiedel dimnjaci, o čemu detaljnije možete pročitati u sljedećem članku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta