Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
42 komentara

Postavili su glavni 'alat': Sada ćemo osjetiti kako Mars 'diše'

Postavljanje seizmometra iznimno je važno za ovu misiju, jer se na njega oslanja otprilike tri četvrtine znanstvenih ciljeva. Nakon što ga izravnaju, uskoro će stići i prvi podaci koji nam pokazuju Mars iznutra

Foto: NASA
42 komentara

Sonda Insight koja je nedavno stigla na Mars pohvalila se kako je na površinu Crvenog planeta spustila prvi instrument i tako ostvarila veliki korak u misiji. 

Ovo je prvi put da su znanstvenici postavili seizmometar na površinu drugog planeta, a voditelj misije Tom Hoffman kaže kako Insight radi bolje nego su planirali. 

- Postavljanje seizmometra je odličan božićni dar - rekao je Hoffman. 

A SAD NA POSAO Dobro jutro, Zemljani: InSight se javio novom fotkom s Marsa

Kako bi bili sigurni da uopće mogu postaviti instrumente, astronomi NASA-e morali su testirati robotsku ruku, pa su napravili svojevrsnu igru hvatanja. 

Postavljanje seizmometra iznimno je važno za ovu misiju, jer se na njega oslanja otprilike tri četvrtine znanstvenih ciljeva. Astronomi će u sljedećim danima izravnati seizmometar, a uskoro će prema Zemlji stići i prvi podaci koji će nam otkriti kako Mars izgleda iznutra. Nakon seizmometra, u siječnju će postaviti i termalnu sondu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message