Obavijesti

Tech

Komentari 4

Inspirirao ih Wolverine: Ekrani će se sada moći sami popraviti

Inspirirao ih Wolverine: Ekrani će se sada moći sami popraviti
1

Uz novi materijal na kojem rade američki znanstvenici ekrani mobitela mogli bi sami zacijeliti rane nakon pada, ali i baterije će trajati dulje, a roboti će biti puno izdržljiviji

VIDEO

Razbijeni ekrani pametnih telefona prava su noćna mora jer nas ostavljaju s velikim troškom zamjene stakla ili u gorem slučaju - zamjene cijelog telefona. No, što kad bi se staklo moglo samo popraviti? 

Na tome rade kemičari sa Sveučilišta u Kaliforniji gdje su izumili materijal koji se može sam oporaviti, a imao bi široku primjenu, pa i na staklima naših telefona. 

Sama ideja je poznata još sa LG G Flex telefona. No, kod njega se radilo o tome da je pozadina uređaja bila takva da su se mikroogrebotine same popravile. Problem kod tog materijala je bio u tome što nije bio vodljiv. 

Znanstvenici su obavili niz testova pa i slomili novi materijal koji se u roku 24 sata potpuno spojio, ispričao je Chao Wang za Business Insider. Upravo je njega za ovakve materijale zainteresirao Wolverine, jedan od glavnih junaka X-Mena koji je bio praktično neuništiv.

Novi materijal može se rastegnuti 50 puta više od originalne veličine, a napravljen je tako se ioni i molekule u njemu privlače kako bi se ponovno spojili u slučaju pucanja. 

- Ovo je prvi put da su znanstvenici napravili materijal koji je vodljiv i može zacijeliti - rekao je Wang koji predviđa da bi se materijal u telefonima mogao koristiti od 2020. godine.

Ovakav materijal mogao bi napajati umjetne mišiće, poboljšati baterije, robote i druge elektroničke uređaje. Roboti bi se također mogli sami oporaviti nakon mehaničkog kvara, dok bi baterije mogle trajati puno dulje u automobilima i raznim uređajima te bi senzori u medicini mogli biti kvalitetniji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno