Obavijesti

Tech

Komentari 0

Isprobali smo Megi: Digitalna asistentica pomaže pratiti tlak

Isprobali smo Megi: Digitalna asistentica pomaže pratiti tlak
8

Megi je AI prototip u zdravstvu koji je tijekom godine dana koristilo oko 80 ljudi. Pomoću ovog chatbota, sličnog Andriji, pacijenti su mogli bolje pratiti svoje stanje s hipertenzijom, a liječnici su mogli prilagoditi terapiju

VIDEO

Hrvatski AI startup Mindsmiths, koji je i suosnivač CroAI udruge, predstavio je Megi, digitalnu asistenticu koju su razvili s Klinikom Magdalena kao najnoviji projekt primjene umjetne inteligencije u zdravstvu. 

Megi može skalirati znanje medicinskih stručnjaka, brinuti o kroničnim pacijentima i tako unaprijediti zdravstveni sustav, a tijekom posljednjih 12 mjeseci bila je integrirana u stvarni bolnički sustav i skrbila o više od 80 kroničnih bolesnika - pacijenata oboljelih od hipertenzije, tj. bolesti visokog tlaka, koja pogađa 1,1 milijardu ljudi, a jedva svaki peti uspješno regulira krvni tlak.

Modelirali su je na znanju stručnjaka, primarno kardiologa i medicinskih sestara iz područja kardiologije. Razvoj je trajao šest mjeseci i tek su je onda stavili u kontakt s liječnicima i pacijentima i tijekom tog vremena bila je u svakodnevnom kontaktu s više od 80 pacijenata.

- Koncept demokratizacije znanja je onaj pri kojem mi kopiramo mozak jednog stručnjaka, učinimo da on pomogne jednoj osobi a onda u konačnici omogućimo da pomogne tisućama ljudi. Mi pokušavamo stvoriti sustave koji rade mentorstvo - znaju što meni treba u ovom trenutku, ali i ono što je za mene dugoročno dobro - rekao je Mislav Malenica, osnivač Mindsmithsa i naglasio da je ovo savršen primjer te demokratizacije znanja.

Mindsmiths je Megi učinio ljudima dostupnom kroz najpristupačnije sučelje kako bi interakcija korisnika s umjetnom inteligencijom bila što jednostavnija i kako bi se maksimalno osigurala prihvaćenost tehnologije. 

Naime, kroz istraživanje su otkrili da mnogi imaju velike izazove u naprednom korištenju telefona, a to uključuje skidanje aplikacija, ažuriranje softvera, slobodnu memoriju... No skoro svi su imali neku aplikaciju za dopisivanje (WhatsApp, Viber, Telegram..) i praktično svi znali su koristiti SMS. 

Upravo tako su ljudi i koristili Megi, a i ja sam je isprobao prošlog vikenda kroz aplikaciju Telegram.

Megi se kratko predstavila i objasnila da mnogi nisu ni svjesni svojih kardioloških tegoba. Jednostavnim ljudskim rečenicama pojasnila je kako će izgledati kardiološka procjena i na prvu je teško reći da njome upravlja algoritam. Sve izgleda kao da s druge strane tipka normalna osoba. Kroz par pitanja Megi je uzela naše osnovne podatke i provjerila obiteljsku povijest s hipertenzijom. 

Nakon što smo dogovorili kako ćemo mjeriti tlak, Megi me sljedeći dan podsjetila na svako mjerenje, a dan nakon, sa svim prikupljenim podacima javio mi se i dr. Aleksandar Trbović iz Klinike Magdalena kako bi prošli kroz podatke i ima li tu nekih pokazatelja zbog kojih bi se trebalo zabrinuti. Najbolja stvar u svemu je bio taj redoviti podsjetnik na mjerenje, čime možemo dobiti puno urednije podatke u vlastitom stanju s tlakom. 

'Hrvatska ima šansu postati prepoznatljiva po AI tehnologiji'
'Hrvatska ima šansu postati prepoznatljiva po AI tehnologiji'

Prvi pacijent s kojim je Megi inače razgovarala u testu bila je Mirjana Lacković (67) koja više od desetljeća pati od visokog tlaka. 

- Megi je jako brižna i dobra. Ako mi tlakovi ne štimaju kontaktira me porukama toliko dugo dok se ne normalizira moje stanje. Ako je par dana loše, a zna se dogoditi da je loše, kontaktira liječnike - ispričala je Mirjana koja s Megi komunicira već 13 mjeseci.

AI prototip Megi odnedavno je i dio procesa liječenja oboljelih od hipertenzije u Domu Zdravlja Centar u Zagrebu. U ovoj ustanovi javnog zdravstva, Megi je integrirana u proces liječenja kroničnih bolesnika od strane liječnice obiteljske medicine. Ondje doktorica Renata Romić brine o 8 hipertenzičara zajedno s Megi.

- Jedna od velikih prednosti Megi je njena samodostupnost, ona je u svakom trenutku meni i pacijentu na dohvat ruke. U trenucima snažnih skokova tlaka ona im je prvi kontakt koji smireno kaže što, kako i gdje dalje napraviti tako da im zbog straha tlak još više ne naraste, a još nam nudi i detaljni pregled tlaka tako da pacijenti i ja sami možemo doći do zajedničkih zaključaka o terapiji bez dodatnih dijagnostičkih pretraga ili kontrola od strane specijalista u bolnicama - rekla je.

Doktor Trbović je nakon godine dana primjene rekao kako se vide jasne primjene ovog prototipa, a prva se prednost odnosi na bolesnika koji se kvalitetnije bori s hipertenzijom kod kuće te ga potiče na svakodnevno uzimanje terapije. 

Umjetna inteligencija nije bauk: 'Ovaj tečaj svatko treba proći, uči nas da shvatimo novi svijet'
Umjetna inteligencija nije bauk: 'Ovaj tečaj svatko treba proći, uči nas da shvatimo novi svijet'

- Korisna je i za nas liječnike odnosno meni kao kardiologu koji liječim pacijente jer imam oruđe s mnoštvom podataka koji mi omogućavaju bolje liječenje hipertenzije. I treća stvar koju ne smijemo zaboraviti je dodatna vrijednost za čitavu zajednicu u vidu smanjenja troškova liječenja same hipertenzije, ali i mogućih komplikacija - rekao je.

- Shvatili smo da pregled u prosjeku traje 22 minute, a gotovo 15 minuta liječnik prikuplja informacije. Uz Megi vrijeme potrebno za prikupljanje informacija se sa 15 minuta skraćuje na 4 minute. Vrijeme potrebno za podešavanje terapije može se skratiti sa 6 mjeseci na 3 tjedna. Ako bi liječnicima pomogli da svoju pažnju usmjere samo na pacijente koji ih u tom trenutku doista i trebaju rasteretili bi ih skoro za 80% kontrolnih pregleda - kaže Malenica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno