Obavijesti

Tech

Komentari 0

Isprobali smo novi Huawei Mate 50 Pro i kakav je suživot s Googleovim aplikacijama

Isprobali smo novi Huawei Mate 50 Pro i kakav je suživot s Googleovim aplikacijama
12

Huawei Mate 50 Pro donosi najnoviji Snapdragon, ali bez 5G-a, a nema ni Googleove servise, iako je sada iznimno jednostavno uz aplikaciju GSpace doći do gotovo svih aplikacija. Tu je i novi sustav kamera

VIDEO

Nakon dvije godine Huawei se vratio s novom Mate serijom telefona, koja je svoju premijeru imala početkom rujna, a mi smo ovih dana isprobali najatraktivniji Mate 50 Pro kojim kineski div pokazuje da i dalje ostaju privrženi inovacijama. Upravo su to i istaknuli tijekom regionalnog predstavljanja telefona, naglasivši da su globalno druga kompanija po ulaganju u istraživanje i razvoj.

Mate serija je u ovogodišnjem izdanju nastavila pratiti dizajnerski smjer koji su postavili još sa Mateom 30. Tako straga imamo blok kamera koji se nalazi u prstenu, koji je sada veći nego prije. No zanimljivo, ovogodišnji je model lakši od prethodnika, a ima i mrvicu manji ekran (6,74 u odnosu na 6,76 inča). Veliki okrugli prsten u kojem su leće koje su ispupčene van dobro je smješten pa telefon nema klackanja na najblaži dodir, a uz priloženu silkonsku masku prilično je ravan na stolu. Činjenica da telefon dizajnerski nije nešto ekstravagantan nekome se možda i neće svidjeti, ali osobno, smatram da je dobro da se Huawei drži svoje priče uz blage dizajnerske dorade. Telefon je tanji od prošlog modela, u ruci leži odlično zahvaljujući zaobljenim rubovima, no ekran je samo blago zakrivljen. 

Kao što smo spomenuli, ekran ima dijagonalu od 6,74 inča, a radi se o OLED panelu rezolucije 1212x2616 piksela koji podržava 120 Hz osvježenje i HDR prikaz. Kvaliteta prikaza je odlična. Pri dnu ekrana nalazi se senzor otiska prsta ispod samog ekrana, koji radi brzo i pouzdano, ali bi bilo puno sretnije da je postavljen za prst više. Kod njega jedino možete mijenjati animaciju otiska, a nema drugih opcija da postavite da otiskom prsta pokrenete i neku aplikaciju kao što smo vidjeli na Vivo X80 Pro. U osnovnim postavkama slika može izgledati malo žućkasto, a to je zbog toga što je filter koji smanjuje količinu plavog svjetla postavljen na sredinu. Njega možete isključiti ili pojačati, a možete promijeniti i paletu boja na telefonu, ako želite da boje pršte iz ekrana. Isto tako, u postavkama možete podići i rezoluciju telefona na maksimalnu, koja će trošiti nešto više baterije. 

Isprobali smo novi Huawei Mate Xs 2: Preklopni telefon koji razmišlja drugačije
Isprobali smo novi Huawei Mate Xs 2: Preklopni telefon koji razmišlja drugačije

A za razliku od prethodnika, sada opet pri vrhu ekrana imamo veliki ‘zub’ unutar kojeg su smještene prednja kamera TOF 3D senzor za dubinske podatke i biometriku. Osobno, ne sviđa mi se ovakvo rješenje koje oduzima dobar dio od ekrana.

Što se ekrana i zaštite uređaja tiče, Huawei je ove godine predstavio vlastito Kunlun staklo, koje je dostupno samo na narančastoj varijanti s ‘veganskom kožom’ na poleđini uređaja. Kko kako bi demonstrirali čvrstoću, na YouTubeu se mogu vidjeti snimke i kako se telefon koristi za razbijanje oraha.

No, i ostale verzije imaju čvrsto staklo, iako nije precizirano koje.

Važno je istaknuti i da telefon ima IP68 razinu otpornosti na prskanje, vodu i prašinu, što znači da je zaštićen na uranjanje do 2 metra (za srebrnu i crnu verziju). Narančasta će izdržati pad i na šest metara dubine do pola sata. Te razlike, ali i ta narančasta veganska koža znače i razliku u cijeni, pa je on 1000 kuna skuplji od običnih modela i koštaju 11.000 kuna, dok su jeftiniji modeli 10000 kuna.

Huawei je kao jednu veliku novinu na prezentaciji telefona istaknuo satelitsku komunikaciju, koju je dan kasnije i Apple najavio za iPhone, no u oba slučaja su to opcije koje su sada rezervirane za Kinu i Ameriku. Radi se o mogućnosti da telefon koristi satelite za komunikaciju i slanje hitnih poruka u područjima gdje nema mobilnog signala. 

Huawei satovi i u Hrvatskoj mogu sada mjeriti vaš EKG
Huawei satovi i u Hrvatskoj mogu sada mjeriti vaš EKG

Softverski, telefon dolazi s EMUI 13 sučeljem povrh Androida i ako ste ikad koristili Huawei telefone, sve će vam biti jako dobro poznato. No dodali su i neke zanimljive novitete, koji će vam olakšati svakodnevno korištenje. Tako sada imaju opciju za dodavanje ‘servisnih widgeta’ koji olakšavaju stiliziranje početnog ekrana, poput prognoze, sata, zdravlja, kontakata i slično.. No možete im i mijenjati veličinu te ih grupirati tako da na jednom mjestu imate više widgeta kroz koje se možete rotirati. Kako neke aplikacije imaju više widgeta (poput kamere, galerije ili zdravlja s raznim aktivnostima), a uračunamo li tu grupiranje foldera različitih veličina, mogućnosti uređenja početnog ekrana telefona su sada iznimno šarolike i jako je jednostavno puno toga ugurati već na prvi ekran, a da vam sve i dalje bude pregledno i lako dostupno. Super Hub je još jedna korisna novina koja omogućuje da u njega povučete dokumente, slike ili tekst i na taj način ih imate brzo dostupne ako radite na nekom zadatku ili projektu.

Iako nema Googleove servise, Google i PlayStore su na Mateu ipak dostupniji nego prije. Naime, aplikacija GSpace je rješenje koje vam omogućuje da koristite praktično sve kao i prije američke zabrane, a ona se sada čak može instalirati iz AppGallery trgovine.

Ono što ona radi je da unutar sebe emulira još jedan Android uređaj koji može pristupiti Googleovim servisima. Na taj način možete koristiti i instalirati praktično sve Google aplikacije, ali i one koje inače nisu dostupne na App Gallery, poput Ubera. Rješenje nije idealno, ali je prilično jednostavno. Bez obzira na sve, neke aplikacije i dalje ne rade, poput Google Paya i Android Auta. Za prvi postoji i rješenje, a to je servis Curve u koji možete dodati svoje kartice, dok Android Autu trenutno nema pomoći. 

Pogoni ga Snapdragon 8+ Gen1, ali u 4G varijanti, što je izravna posljedica američkih sankcija, kao i u slučaju softvera. U praksi to znači da je telefon brz, responzivan, bez ikakvih zastajkivanja i spreman podnijeti svaki zadatak, koji ćete ipak morati obaviti na 4G brzinama. Realno, i to nije neki problem. Osobno, zbog raširenosti mreže i jačine signala u zatvorenom, češće imam telefon u 4G modu. Testni model imao je 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, što mu je sasvim dovoljno.

Kamera nema potpis Leice, ali Huawei je zato izbacio svoje tehnološko rješenje za fotografije naziva XMAGE. Jedan od najboljih dijelova nove kamere je varijabilna blenda u 10 stupnjeva od f/1,4 do f/4,0 što bi mobilnim foto entuzijastima trebalo dosta kreativnih prilika. Što se samog sustava kamera tiče, imamo glavnu kameru od 50 megapiksela s optičkom stabilizacijom i tim varijabilnim otvorom blende. Tu je periskopska telefoto kamera od 64 mpx s 3,5x optičkim uvećanjem, dok digitalno uvećanje ide do 100x. Imamo i treću kameru za ultraširoke snimke od 13 mpx. Sprijeda je pak kamera od 13 megapiksela s, kao što smo spomenuli, dubinskim 3D senzorom.

U nastavku možete vidjet galeriju fotografija snimljenih Mateom 50 Pro

13
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Zoom od 1 do 100x

Razlika u varijabilnoj blendi


Telefon dolazi s baterijom kapaciteta 4700 W i podržava brzo punjenje na 66W, ali i bežično punjenje na 50W, dok telefon može puniti i druge uređaje na 5W, što će biti korisno ako trebate dopuniti slušalice. Danas vidimo telefone koji imaju punjače i od 120W, poput novog Xiaomija 12T Pro, ali 66W je sasvim zadovoljavajuće jer će vas za 15-ak minuta napuniti do 50 posto, a manje od 40 minuta mu treba za 100 posto. Uz to, Huawei je s godinama naučio dobro optimizirati bateriju pa s umjerenim korištenjem ovih 4700 mAh bi trebalo komotno izgurati kroz cijeli dan. Naravno, ako ste zahtjevan korisnik i puno snimanja, fotografiranja te društvenih mreža će brzo dovesti telefon u crveno i natjerati vas da se punite još jednom kroz dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom