Tech

Komentari 14

Istraživači otkrili: Pokemoni su 'krivi' za stotine tisuća sudara

Istraživači otkrili: Pokemoni su 'krivi' za stotine tisuća sudara

Istraživanje je pokazalo kako je Pokemon manija samo u SAD-u igrala ulogu u više od 140.000 sudara i 2 do 7 milijardi dolara šteta.

Pokemoni su prošlog ljeta bili toliko popularni da su malena čudovišta lovili gotovo svi. Milijuni ljudi izašli su na ulice kako bi kroz ekrane svojih mobitela hipnotizirano sudjelovali u igri, ali nova studija pokazuje da je igra imala i ulogu u rastu broja prometnih nesreća i šteta. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue fokusirlai su se na policijske izvještaje iz dijela Indiane i otkrili da se uz Pokemone može povezati 500.000 dolara štete, 37 ozlijeđenih i dvoje poginulih u prometnim nesrećama. Istraživanje je otkrilo rast broja nesreća, ali i 26,5 posto više izgleda za nesreću u blizini Pokestopa te velik porast neoprezne vožnje kao uzroka nesreća u blizini istih, prenosi GameSpot

A child plays Pokemon Go during a gathering to celebrate "Pokemon Day" in Mexico City, Mexico

Kad su te rezultate primijenili na SAD, došli su do procjene kako je igra imala ulogu u više od 140.000 prometnih nesreća, 250 smrtnih slučajeva i 2 do 7 milijardi dolara ukupnih šteta. Kad bi se podaci preslikali na svijet, brojke bi vjerojatno bile još strašnije, osobito na tržištima gdje je Pokemon manija imala još više fanova.

Naravno, ne može se reći da je igra kriva za sudare - već su vozači ti koji su odlučili loviti Pokemone u vožnji i voziti neoprezno.