Tech

Komentari 0

Vjeruj nadzornom inženjeru, ali i sam obilazi gradilište

Vjeruj nadzornom inženjeru, ali i sam obilazi gradilište

Nadzorni inženjer u ime investitora nadgleda sve radove na gradilištu. Ipak, preporuka je da i sami što češće obilazite gradilište i pratite radove

Izgradnja kuće je gotova. „Sada ide teži dio - obrtnički radovi koje moramo sami organizirati. U odabiru, organizaciji i kontroli nam također pomaže nadzorni inženjer“ rekao je Denis Leljak, investitor niskoenergetske montažne kuće u Svetoj Nedelji.

Nadzorni inženjer u vaše ime nadzire radove na gradilištu, vodi dnevnik gradilišta, odgovaran je pred zakonom da su svi radovi na gradilištu izvođeni u skladu s pravilima struke. Njemu se dostavlja kompletna dokumentacija koju on pažljivo mora pregledati, ukazati na moguće greške prilikom projektiranja te predložiti alternativna rješenja. Kako ne bi bilo sukoba interesa, on ne može biti zaposlenik kod izvođača radova na istoj građevini. 

„Generalna je preporuka investitorima da i sami, koliko mogu, budu što više prisutni na gradilištu kada se izvode radovi“ savjetuje Denis Leljak. Budite informirani o radovima u tijeku, čak i ako ne razumijete cijeli proces, pokažite interes i izgradite odnos s izvođačima – vratit će vam na način da nađu najbolje rješenje za vas. Ukoliko ipak ne možete izdvojiti puno vremena za svakodnevni obilazak gradilišta, angažirajte nadzornog inženjera u kojeg imate povjerenja. 

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.