Tech

Komentari 29

Japanski milijarder leti u svemir ove godine: Rusi ga vode na ISS

Japanski milijarder leti u svemir ove godine: Rusi ga vode na ISS

Uz japanskog milijardera bit će i njegov asistent Yozo Hirano i kozmonaut Roscosmosa Alexander Misurkin. Već sljedeći mjesec kreće na obuku za turističko putovanje koje će trajati 12 dana

Japanski milijarder Yusaka Maezawa koji već planira ići na Mjesec, ove godine će otputovati na Međunarodnu svemirsku postaju. On će 8. prosinca s još jednim putnikom iz Japana poletjeti u svemir, objavila je danas ruska svemirska agencija Roskosmos.

Uz japanskog milijardera bit će njegov asistent Yozo Hirano i kozmonaut Rosjkosmosa Alexander Misurkin. 

Modni magnat bi sljedećeg mjeseca trebao početi s obukom za izlet koji će trajati 12 dana, a putovat će ruskim Sojuzom.

Besplatno do Mjeseca i natrag

Maezawa je već ranije objavio kako planira otputovati i na Mjesec Muskovim Starshipom. Taj let je zakazao za 2023. godinu, a svoje putovanje već je uplatio. U toj prvoj potpuno civilnoj lunarnoj misiji, nazvanoj dearMoon, sudjelovat će ukupno 10 do 12 ljudi. Od toga osam će putnika biti obični ljudi iz cijelog svijeta koji će biti odabrani preko natječaja.

Putovanje će trajati tri dana u jednom i tri dana u drugom smjeru, a Maezawa će platiti sve – tako da će pobjednici natječaja letjeti potpuno besplatno.

Tražio i djevojku da mu se pridruži na misiji

Prošle je godine Maezawa objavio i da traži djevojku koja bi mu se pridružila na putovanju, ali od toga je odustao. Još 2018. godine objavljeno je da je on prvi putnik na SpaceX letu koji organizira istoimena tvrtka Elona Muska. Nije objavljeno koliko je platio svoju kartu.