Obavijesti

Tech

Komentari 2

Je li montažna kuća dovoljno sigurna za vašu obitelj?

Je li montažna kuća dovoljno sigurna za vašu obitelj?
3

Mladen Regović, investitor montažne niskoenergetske kuće čiju ćemo gradnju pratiti sljedeća 4 mjeseca, isprva nije bio pristalica montažnih kuća

VIDEO

No supruga Anita napravila je temeljito istraživanje i prikupila odgovor na svako njegovo „a što ako?“. 

A što ako nije dovoljno kvalitetna?

Montažna se gradnja izvodi pod strogo komtroliranim tvorničkim uvjetima, potom prevezeni na gradilište i montirani prema odgovarajućim standardima. Za sve ugrađene materijale i konstrukciju DomusPlus osigurava atestnu dokumentacija i garanciju.

A što u slučaju potresa ili požara? 

Drvo je elastičan i sporogorivi građevni materijal. Prema istraživanjima, montažna gradnja u Japanu u velikom je porastu nakon što su testovi i iskustva tijekom potresa pokazali da drvene konstrukcije dobro podnose snažne potrese uz minimalna oštećenja. Drvene montažne kuće imaju površinsku masu znatno manju od zidanih, pa su nekoliko puta otpornije na potres. Prilikom požara drvo stvara zaštitni pougljeni sloj koji sprječava dovod kisika, a time i gorenje. Beton na visokim temperaturama puca, a čelik se savija. Toplinska izolacija od kamene vune i gipsane vlaknaste ploče kao ispune je negoriva.

A što ako ne bude dovoljno topla? 

Vanjski zid niskoenergetske montažne kuće širok je od 25 do 35 cm, od čega na toplinsku izolaciju otpada preko 20 cm. Takav zid ima izuzetno povoljan koeficijent prolaska topline, manji od 0.15 W/m2K, što u kombinaciji s troslojnim izolacijskim staklima na svim otvorima i kvalitetnom stolarijom rezultira uštedom od 50 do 70% energije potrebne za zagrijavanje objekta.

A što ako je povoljnije kupiti stan ili graditi standardnu kuću?

Montažne kuće jesu 10 do 20% povoljnije od klasičnih kuća sličnih energetskih svojstava, ali ne treba ih kategorizirati kao jeftine. Za cijenu niskoenergetske montažne kuće možete kupiti stan u novogradnji dvostruko manje kvadrature.

A što ako nećemo imati slobodu kreirati kuću prema vlastitim željama?

Danas je moguće sve što investitor poželi. “Napravit ćemo sve što želite ukoliko je to prema pravilima struke“ ohrabrila je arhitektica iz DomusPlusa Mladena Regovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka