Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Je li vaše zemljište pogodno za gradnju?

Na zemljištu je potrebno istražiti sastav tla, njegovu kvalitetu, razinu podzemne vode, čvrstoću pojedinih slojeva te ustanoviti je li teren pogodan za planiranu gradnju

Ytimg
Foto: Ytimg
1 komentara

Površinsko tlo je nepovoljno za postavljanje temelja stoga ga treba otkopati i ukloniti kako bi se došlo do zdravog i čvrstog tla. Otklonjeni sloj zemlje se kasnije može koristiti za zatrpavanje temelja i za zatrpavanje iskopanih jama koje su uvijek nešto šire od betoniranih dijelova. Nasipani teren se sliježe te se kroz 4-5 godina njegov volumen smanjuje za 10-20% što može uzrokovati ulijeganje objekta.

Dimenzije temeljnih jama ovise o težini koju će temelji prenijeti na tlo te o sposobnosti tog tla da nosi potrebni teret, a da se pritom ne slegne. Dubina vanjskih temelja kuće u praksi ne bi trebala biti manja od 80 - 100 cm kako bi se izbjegla opasnost pomicanja temelja uslijed vlage i smrzavanja. 

“Naše se zemljište nalazi u blizini Save na tlu koje je bogato vodom te smo morali dimenzije temelja prilagoditi smrzavanju zimi te većoj količini vode tijekom kišnih perioda. Iz tog razloga su temelji morali ići i ispod i iznad razine zemlje kako bismo bili sigurni da nam i eventualne velike količine oborina neće odmah stvarati poplavu u kući. O samoj kvaliteti tla više su vodili brigu građevinari te Domus Plus“ objasnili su Anita i Mladen Regović.

Tema: Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž

Možda vas zanima i ovo:
Message