Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Jeste li znali da se zalihe pitke vode sve više smanjuju?

Voda je svuda oko nas. Okružuju nas oceani, rijeke, jezera i podzemne vode. No zbog rasta svjetske populacije, razvoja industrije te neznanja kako pravilno upravljati zalihama vode na Zemlji, nedostatak vode postaje ozbiljna prijetnja čovječanstvu.

www.peakwater.org
Foto: www.peakwater.org
0 komentara

JESTE LI ZNALI?

• Zbog crpljenja za navodnjavanje i industriju, u Indiji i Kini razina podzemnih voda opada za jedan metar godišnje. U Brazilu, zemlji kišnih šuma i Amazone, bezobzirnim je crpljenjem podzemnih voda za profit transnacionalnih kompanija u nekim područjima razina se spustila za više  od 10 metara.

Vodovodi u mnogim gradovima najveći su pojedinačni potrošači električne energije. Iako voda zauzima čak 70 posto Zemljine površine, samo 2,5 posto je tzv. slatka voda bez koje nema života. Najveći dio te vode zamrznut je u polarnom ledu i ledenjacima ili je skriven u podzemlju.

• Tek najmanji dio, približno jedna trećina obnovljive slatke vode, dostupan je danas u rijekama, potocima i jezerima. To je voda koju možemo piti i iskorištavati - što i radimo bez mnogo razmišljanja.

• Prema izvorima UN-a, jedna milijarda ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće, a milijarde trenutno nema pristup vodi za održavanje higijene.

Od bolesti uzokovanih nečistom vodom svake godine u svijetu umre oko 8 milijuna ljudi, od čega 2 milijuna djece.

• Na planetu Zemlji ima milijardu i 400 milijuna kubičnih kilometara vode. Ali, od te goleme količine samo 2,5 posto (35 milijuna kubičnih kilometara) pripada tzv. pitkoj vodi

U zadnjih 100 godina potrošnja pitke vode razvija se po stopi koja je dvaput veća od stope porasta populacije, što znači da će spotrebe za pitkom vodom u idućih 20 godina porasti za 650%!

Slatka voda na Zemlji (2,5 %) potječe iz nekoliko izvora: 0,01 % iz oblaka, kiše, snijega, 0,30 % iz rijeka, potoka i jezera, 30,8 % iz podzemne vode u tlu, 68,9 % iz otopljenih ledenjaka

• Američki geograf Aaron Wolf tvrdi da je tijekom zadnjih 50 godina bilo čak 37 ratnih sukoba oko vode, od kojih se 27 odnosi na sukobe Izraela i Sirije zbog rijeka Jordana i Jarmuka.

Dnevna potrošnja pitke vode po osobi u SAD iznosi oko 300 litara, dok jeu Egiptu jedva 22 litre. U Njemačkoj je prosječna dnevna osobna potrošnja oko 124 litre.

• Prema službenim podacima, Hrvatska raspolaže s oko 45 milijardi obnovljive slatke vode (9500 m po stanovniku), pa je u odnosu na druge zemlja zaista bogata vodom

U Zagrebu je prvi vodovod sagrađen davne 1878. godine. U starijim dijelovima gradskog centra vodovodna je mreža uglavnom starija od 50 godina, no i prosječna starost cijevi od 45 godina na cijelom gradskom području nije nimalo povoljnija.

Preko 40 posto punjene vode u bocama je obična jeftina voda iz slavine kojoj tzv. proizvođači dodaju minerale ili aromatske sastojke

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message