Obavijesti

Tech

Komentari 1

Joe Biden najavio 20 milijardi dolara za Intelovu proizvodnju čipova: 'Vraća se u Ameriku...'

Joe Biden najavio 20 milijardi dolara za Intelovu proizvodnju čipova: 'Vraća se u Ameriku...'

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će proizvođaču čipova Intelu dodijeliti gotovo 20 milijardi dolara bespovratnog novca i zajmova za proizvodnju čipova

VIDEO

Biden je objavio preliminarni sporazum o 8,5 milijardi dolara bespovratnog novca i do 11 milijardi dolara zajmova Intelu u Arizoni gdje će dio novca biti uložen u gradnju dvije nove i modernizaciju postojeće tvornice.

Pandemija je izazvala akutnu nestašicu poluvodiča budući da su tvornice zatvorene i to je podiglo cijene, rekao je Biden i dodao da je zato odlučio da treba ulagati u Americi.

"Omogućit ćemo da se proizvodnja naprednih poluvodiča nakon 40 godina vrati u Ameriku", rekao je predsjednik. "Ako smo ih u Americi izumili, onda ih u Americi treba i proizvoditi", dodao je.

Biden vodi protiv Trumpa u novoj predizbornoj anketi
Biden vodi protiv Trumpa u novoj predizbornoj anketi

Ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je u utorak da sporazum predviđa ulaganje koje spada među najveća u povijesti sektora. Administracija želi programom subvencija podići američki udio u proizvodnji naprednih čipova do 2030. s nula na 20 posto.

Povijesna izdvajanja pokazuju da Bidenova administracija polaže velike nade u Intel u sklopu zakona o CHIPS-u i znanosti iz 2022. godine, koji bi uz podršku 52,7 milijardi dolara trebao povećati domaću proizvodnju poluvodiča.

Cilj je zakona smanjiti ovisnost o Kini i Tajvanu budući da je udio globalnih kapaciteta proizvodnje poluvodiča u SAD-u pao s 37 posto u 1990. na 12 posto u 2020., prema udruženju proizvođača.

Netanyahu odbio Bidenovu molbu, odlučan je napast Rafah: 'Jasno sam mu dao do znanja...'
Netanyahu odbio Bidenovu molbu, odlučan je napast Rafah:  'Jasno sam mu dao do znanja...'

Zakonodavci su upozorili da je ovisnost SAD-a o čipovima tajvanskog TSMC-a riskantna budući da Peking Tajvan smatra kineskim teritorijem i da pridržava pravo upotrebe sile kako bi ga ponovno preuzela.

Ulaganje je dobra vijest za Intel, koji je u siječnju prognozirao da bi mu prihod u prvom tromjesečju mogao biti slabiji no što tržište očekuje zbog neizvjesne potražnje za čipovima za tradicionalne servere i osobna računala.

Osim projekata u Arizoni, osigurana bespovratna sredstva pomoći će Intelu i s financiranjem projekata u Ohiju, Novom Meksiku i Oregonu.

Bio je odani potpredsjednik, ali Pence ne želi podržati Trumpa
Bio je odani potpredsjednik, ali Pence ne želi podržati Trumpa

Očekuje se da će proizvođač čipova dobiti i 3,5 milijardi dolara od ministarstva trgovine za jačanje sigurnosti u pogonima u Arizoni u kojima proizvodi osjetljive čipove za vojsku.

Intel je najnovija u nizu tvrtki kojima su obećane subvencije. Očekuje se da će Bijela kuća u idućem tjednima najaviti subvencije i za južnokorejski Samsung i tajvanski TSMC, navodi Reuters.

Ministarstvo trgovine izdvojit će za subvencije za proizvodnju naprednih čipova 28 milijardi dolara, a raspolaže i kreditnim programom 'teškim' 75 milijardi dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta