Tech

Komentari 35

Još jedan Mercedes na struju. U Hrvatsku stigao novi SUV EQA

Još jedan Mercedes na struju. U Hrvatsku stigao novi SUV EQA

Mercedes je osnovao novu tržišnu marku Mercedes-EQ pod kojom će proizvoditi samo električne auto. Već imaju pet modela, a najnoviji koji je stigao u hrvatsku je kompaktni SUV Mercedes EQA

Danas je teško govoriti o automobilima bez da govorite o struji. Većina recentnih premijera koje smo imali u Hrvatskoj su automobili koji su na neki način elektrificirani. Novi Mercedes EQA ima potpuno električni pogon. 

Novi EQA je najsličniji Mercedesu GLA, dakle radi se o kompaktnom SUV-u koji ima blago "kupeovski" stražnji dio. Dugačak je 446 centimetara, u unutrašnjosti ima prilično mnogo prostora, a u prtljažnik stane solidnih 340 do 1320 litara, na razini auta kompaktne klase. 

EQA izgleda vrlo atraktivno, kao i većina novih modela Mercedesa. Izgledom nagovještava da se radi o električnom autu, no nije ekstravagantan te se dobro uklapa uz ostale Mercedesove SUV-ove. I unutrašnjost je dobro poznata ljubiteljima Mercedesa, mnogo toga ovdje izgleda kao u GLA-u, a to znači vrlo impresivno i visokotehnološki.

Dva velika zaslona pružaju sve potrebne informacije, a MBUX infotainment tehnologija s umjetnom inteligencijom i govornim upravljanjem je prava poslastica za ljubitelje tehnologije. Jako lijepo izgleda i ukrasni panel ispred suvozača kroz kojeg svijetli ambijentalno osvjetljenje (osim ako se odlučite za drvenu neprozirnu varijantu).

EQA u Hrvatsku stiže u tri varijante. Prva, EQA 250 dostupna je odmah, a snažnije varijante dolaze vrlo skoro, nakon svibnja. Osnovni EQA 250 ima jedan motor, prednji pogon i snagu 190 KS. Snažniji EQA 300  i EQA 350  imaju po dva motora i pogon na sve kotače. Snaga EQA 300 je 224 KS, a najsnažniji EQA 350 ima 286 KS. 

Ubrzanja su vrhunska. Već osnovni model do 100 km/h dolazi za 8,5 sekundi, srednji model za 6,9 sekundi, a najsnažniji model za strelovitih 5,8 sekundi. Svim modelima je maksimalna brzina ograničena na 160 km/h. 

Svi modeli imaju identičnu bateriju kapaciteta 66,5 kW/h. Prema tvorničkim podacima najslabiji model može uz jedno punjenje prevaliti 426 kilometara. Za snažnije modele nema još potpuno preciznih podataka, no oni će imati efikasniji stražnji motor te tako Mercedes predviđa da će EQA 300 moći prevaliti više od 500 kilometara, a EQA 350 428 kilometara uz jedno punjenje.

Maksimalna snaga punjenja je 100 kW, što znači da se auti od 10 do 80 posto baterije napune za pola sata. Na punjaču s izmjeničnom strujom maksimalna snaga punjenja je 11 kW,a to znači manje od šest sati za punu bateriju. 

Novi EQA je već od osnovne verzije vrlo luksuzno opremljen. EQA 250 košta od 394.000 kuna, EQA 300 426.000 kuna, a top model EQA 350 452.000 kuna.