Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Kako bi izgledala Zemlja kad bi imala prstenove kao Saturn?

Kevin Gill koji radi za NASA-u iz zabave je kreirao impresivne fotografije na kojima se vidi kako bi otprilike izgledao naš planet da ima sustav prstenova kao Saturn

Kevin Gill/Flickr
Foto: Kevin Gill/Flickr
19 komentara

Fascinantne prstenove oko Saturna otkrio je Galileo još davne 1610. godine, ali i do današnjeg dana oni ne prestaju oduševljavati znanstvenike koji ih proučavaju. Protežu se na udaljenost od skoro 282.000 kilometara i sastoje se od milijardi čestica prašine i leda i od svih planeta koji ih imaju u Sunčevu sustavu, Saturnovi su prstenovi najdojmljiviji. Softverski inženjer Kevin Gill koji za NASA-in JPL kreira vizualizacije podataka odlučio je vidjeti kako bi oni izgledali oko našeg planeta, bez obzira na stvarne uvjete koji bi bili potrebni da se takav prsten formira oko Zemlje. 

 

Kevin Gill/Flickr

 

 

 

Uz pomoć Photoshopa i Maye, alata za 3D animacije, Gill je na svoje fotografije s godišnjeg odmora ubacio Saturnove prstenove. Tako je kreirao impresivne prizore prstenova iznad Los Angelesa ili New Hampshirea te u raznim dijelovima dana poput sumraka. I dok bi u orbiti takvi prstenovi bili prijetnja satelitima ili ISS-u, pogled na Zemlju također bi bio impresivan. 

 

Kevin Gill/Flickr

 

 

 

Za Universe Today je ispričao da ovo nije nužno najtočniji prikaz prstenova. Objasnio je da nije radio matematičke modele prije toga, a da je na jednoj slici čak i pomaknuo Mjesec. 

 

Kevin Gill/Flickr

 

 

 

No, ovakav prizor je zanimljiv jer se vjeruje da je Zemlja također imala neku vrstu prstenova koji su završili oko planeta nakon sudara s nebeskim tijelom veličine Marsa. Taj je prsten ipak bio  izvan Rocheove granice te su se čestice okupile i formirale Mjesec.

Foto

Tema: UpTech

Možda vas zanima i ovo:
Message