Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
5 komentara

Kako ispravno očistiti auto da biste spriječili širenje virusa

Oni koji svoj auto dijele s drugima ili često voze druge osobe trebali bi temeljito čistiti i dezinficirati automobil jer korona virus može neko vrijeme preživjeti izvan organizma

Foto: Reuters
5 komentara

Tijekom krize s korona virusom izbjegavanje socijalnih kontakata i održavanje higijene su najvažnije metode za sprječavanje širenja zaraze. Želite li biti sigurniji malo pažnje trebate posvetiti i svom automobilu. Početak čišćenja trebalo bi biti uklanjanje sveg smeća (posebno iskorištenih papirnatih i vlažnih maramica) i nepotrebnih stvari koje u automobilima mnogi voze danima, nerijetko i mjesecima. Tako će se smanjiti površina na kojoj se virusi potencijalno mogu zadržati. 

Foto: Reuters

Pri čišćenju unutrašnjosti nemojte koristiti specijalna dezinfekcijska sredstva. Ona su nerijetko preagresivna za materijale u automobilu i mogu ih ozbiljno oštetiti. Normalna sredstva za kućanstvo poput tekućeg sapuna su dovoljna. Sapun naime efikasno uklanja i uništava viruse. Koristite li druga sredstva za kućanstvo uvjerite se da ona ne mogu nagrizati materijale u vašem automobilu. Pomažu i klasična sredstva za čišćenje unutrašnjosti automobila. I njihov sastav je takav da ubija viruse. Sapunom ili drugim sredstvom detaljno prebrišite sve površine u automobilu (i sjedala ako su kožna) te zatim suhom krpom uklonite ostatak vlage.

Foto: Reuters

U unutrašnjosti posebnu pažnju posvetite dijelovima koje često dodirujete poput volana, ručice mjenjača, ručica iza volana, ručne kočnice, tipki i dodirnog zaslona. Druge dijelove koje ne dodirujete ne morate tako detaljno tretirati. Detaljno očistiti treba i kvake automobila, poklopac i čep spremnika za gorivo i druge vanjske dijelove automobila koje često dodirujete. Kada ste završili s čišćenjem detaljno operite sve krpe i sličan pribor koji ste koristili (najbolje u perilici pri 60 stupnjeva). Naravno, ne zaboraviti oprati i ruke. 

Coronavirus outbreak in Italy - Milan SLUŽBENI PODACI Žene otpornije na korona virus od muškaraca: U čemu je trik?

Posebnu pažnju treba posvetiti klima uređaju. Nikako ne koristite tipku za recirkulaciju zraka jer klima uređaj će u tom načinu rada povlačiti sve čestice pa i viruse iz unutrašnjosti te ih vračati kroz ventilaciju ravno na vas. Također, bilo bi dobro svake godine zamijeniti filter klimauređaja, a ako to radite redovno mnogo ste sigurniji od svih infekcija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message