Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kako prepoznati dobrog energetskog certifikatora?

Kako prepoznati dobrog energetskog certifikatora?
1

Kada kupujete automobil zanima vas izgled, snaga motora, boja, oprema, ali i njegova potrošnja. Kada kupujete ili unajmljujete stan ili kuću, osim rasporeda i lokacije zanima vas koliko ćete trošiti na grijanje i hlađenje.

Koji je smisao energetskog certifikata i kako prepoznati dobrog certifikatora savjetuje Dubravko Martinić, dipl.ing.strojarstva i ovlašteni energetski certifikator uključen u program energetske obnove obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Je li nam energetsko certificiranje stvarno potrebno?

Od 1. siječnja 2016. godine energetski certifikat je obavezan za nove objekte, objekte koje namjeravate prodavati ili iznajmljivati. Usprkos mišljenju da je energetsko certificiranje jedan od parafiskalnih nameta koji nam je nametnula država bez pravih razloga, činjenica je da energetsko certificiranje služi kako bi vlasniku objekta i/ili investitoru dalo do znanja koliko njegov objekt troši energije za grijanje (od 01. lipnja ove godine i za hlađenje) te koju uštedu će ostvariti ukoliko objekt podvrgne energetskoj obnovi (promjena stolarije, fasade, ...). Ta je informacija neophodna kako bi investitor mogao procijeniti vremenski period u kojem će se investicija u energetsku obnovu vratiti kroz uštedu.

Koja je uloga energetskog certifikatora?

Uloga energetskog certifikatora je kvalitetan energetski pregled objekta, snimak postojećeg stanja, vrednovanje prikupljenih podataka te izdavanje energetskog certifikata iz kojeg je vidljivo koliko vaš objekt troši energije. Energetski certifikator dužan je dati vam preporuke kako biste objekt energetski unaprijedili te vam dati procjenu vremenskog roka povrata investicije. Te preporuke nisu obavezujuće za vas kao investitora već služe kao smjernice, posebice ako se želite prijaviti na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, energetsku obnovu puno ćete lakše ostvariti uz pomoć djelomičnog nepovratnog subvencioniranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će i ove godine raspisati Javne pozive za subvencioniranje energetskih obnova.

Energetski certifikator mora vam izdati Izvještaj

Energetski certifikator će od vlasnika tražiti račune za sve energente koje koristi te račune za potrošnu vodu u periodu od minimalno jedne do tri godine, kako bi mogao napraviti kvalitetnu energetsku analizu objekta, a što sve treba biti opisano u Izvještaju koji trebate dobiti uz energetski certifikat.

Nažalost, u natjecanju pojedinih energetskih certifikatora da posao odrade što je moguće financijski povoljnije, neki energetski certifikatori prilikom izdavanja energetskog certifikata ne odrade posao do kraja pa uz certifikate ne uručuju Izvještaje. Vlasnici objekata trebaju s tom činjenicom biti upoznati kako bi kod takvih energetskih certifikatora mogli inzistirati na kompletnoj usluzi, a ukoliko uslugom nisu zadovoljni mogu se obratiti Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja koje je certifikatoru izdalo Rješenje za rad.

Ekološki osviještene teme pratite na Green Livingu.