Obavijesti

Tech

Komentari 4

Koliko je naša niskoenergetska kuća zaštićena od potresa?

Koliko je naša niskoenergetska kuća zaštićena od potresa?
1

Iako neugodni i prijeteći, potresi su uobičajena pojava. Hrvatska je na svom području u zoni vrlo visoke opasnosti od potresa. Zagreb se nalazi čak u 8. potresnoj zoni

VIDEO

Seizmološka služba Republike Hrvatske potvrdila je da su tri potresa jačine od 2,3 pa do 2,7 prema Richteru proteklih dana zatresla širu zagrebačku okolicu.

Iako neugodni i prijeteći, potresi su uobičajena pojava. Hrvatska je na cijelom svom području u zoni vrlo visoke opasnosti od potresa. Zagreb se nalazi u 8. potresnoj zoni, a zapadni dio grada je čak u 9. potresnoj zoni. Nijemci o potresu ne razmišljaju mnogo jer je Njemačka gotovo cijelom površinom u 0. potresnoj zoni, izuzev južnih granica koje se na mjestima kreću uglavnom od 2., a maksimalno do 4. zone. Upravo je ova razlika u stupnju opasnosti od potresa razlog drugačijih konstruktivnih rješenja hrvatskih i njemačkih projektanata. 

Arhitekt Tomislav Rukavina i projektant konstrukcije tvrtke Ytong Tomislav Gojkovič objasnili su nam koja konstrukcijska rješenja su pronašli za kuću obitelji Jelušić, te kako će ona odolijevati potresu u 8. potresnoj zoni.

«Niskoenergetska kuća obitelji Jelušić stoji na ukopanom podrumu temeljenom armiranobetonskom pločom koja s armiranobetonskim vanjskim i unutarnjim poprečnim zidovima čini čvrstu kutiju kao temelj zidanoj kući. Potres u zidanim konstrukcijama preuzimaju armiranobetonski vertikalni i horizontalni serklaži između kojih je zid. U slučaju kuće Jelušić zidovi između serklaža zidani su od porobetonskih blokova» pojasnio je Rukavina

Prilikom potresa najveća naprezanja kuća trpi u najnižim etažama stoga kod projektiranja i izvedbe podruma i temelja ne smije biti kompromisa. Sila potresa je trešnja i djeluje okomito na zidove kuće. Zato se već kod izrade idejnog projekta i projektiranja unutarnjih prostora mora razmišljati i o nosivim unutarnjim zidovima koji imaju funkciju razdvajanja prostora, ali i konstruktivnu funkciju smanjenja raspona međukatnih ploča, već su dio ukruta u mogućim smjerovima djelovanja horizontalne potresne sile. Tako zidovi preuzimaju djelovanja horizontalne potresne sile u svim smjerovima. Zadatak je projektanta konstrukcije razradom projekta i proračunima, doći do dimenzija svih dijelova koje moraju izdržati maksimalne potresne sile zone u kojoj se nalazi građevina.

Svi proračuni i ispitivanja mogu se provjeriti u praksi. Istraživanje porobetonske konstrukcije Ytong proizvođača, koje je izvedeno na modelu četverokatnice pokazalo je da zidane konstrukcije od porobetonskih elemenata imaju veću fleksibilnost u slučaju potresnih djelovanja od ostalih materijala kao što su opeka ili betonski blokovi koji se koriste u zidanim konstrukcijama. Porobeton je, kao zidana konstrukcija, čak 150 % izdržljiviji nego opeka, pokazala su istraživanja. 

Potvrda istraživanja izvedenog na maketi dogodila se prilikom potresa magnitude 7,2 prema Richteru koji je 2011. godine zadesio Tursku. Zgrade zidane porobetonom pokazale su se konstruktivno najstabilnije, a oštećenja su bila mnogo manje nego na drugim zgradama. 

«Kuća građena u sustavu porobetonskog ziđa gotovo je dvostruko lakša od iste zidane konstrukcije opekom, dok su im armiranobetonski dijelovi koji direktno preuzimaju potresna opterećenja jednaki. Potresna sila ima manji razorni učinak što je građevina manje težine a iste čvrstoće, pa ne čudi da  istraživanja na modelima i u stvarnim potresima pokazuju da su takve konstrukcije najsigurnije» potvrdili su Rukavina i Gojkovič.

Kuća obitelji Jelušić je dvokatnica zidana Ytong građevnim sustavom koji je lagan. Mala težina Ytong bloka razlog je sumnje mnogih u čvrstoću i stabilnost konstrukcije. No upravo ova karakteristika razlog je zašto je kuća od porobetona otpornija na potresna djelovanja. Obitelj Jelušić i njihov arhitekt zato mogu mirno spavati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić