Tech

Komentari 4

Kinezi bijesni: Ruski svemirski otpad skoro je pogodio naš satelit, falilo je samo 15 metara

Kinezi bijesni: Ruski svemirski otpad skoro je pogodio  naš satelit, falilo je samo 15 metara

Ruski svemirski otpad nastao je nakon što su u studenom raznijeli stari satelit u raketnom testu. To je izazvalo bijes brojnih zemalja zbog otpada koji bi mogao godinama prijetiti satelitima u orbiti

Svemirski otpad nastao nakon ruskog protusatelitskog raketnog testa prošao je na manje od 15 metara od kineskog znanstvenog satelita Tsinghue, objavio je Peking u petak.

Do bliskog susreta došlo je u utorak, prenosi Daily Mail, navodeći da je ruski otpad nastao nakon što su raznijeli dvije tone težak satelit Cosmos 1408 u studenom prošle godine. Satelit su lansirali davne 1982. godine i više se nije koristio, a namjerno su ga raznijeli u testu. 

No, stručnjaci su upozorili da je nastalo oko 1500 komada svemirskog otpada koji će godinama prijetiti satelitima u orbiti.

Kinezi su svoj znanstveni satelit poslali u orbitu 2020. godine, a stručnjak za svemirski otpad iz njihove svemirske agencije upozorava da je stvarni sudar moguć u budućnosti, iako posljednji podaci pokazuju da se otpad udaljava od njihovog satelita.

Jonathan McDowell sa Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku sumnja u kineske procjene o bliskom susretu, navodeći da nije vjerojatno da mogu biti precizniji od udaljenosti od 100 metara te da nisu istaknuli koliki je prostor za pogrešku.

- Mislim da je unutar nekoliko stotina metara najpreciznije što mogu reći - rekao je.