Tech

Komentari 9

Kinezi se žale UN-u, tvrde da su Muskovi sateliti skoro pogodili njihovu svemirsku postaju

Kinezi se žale UN-u, tvrde da su Muskovi sateliti skoro pogodili njihovu svemirsku postaju

Muskova firma je od američke Federalne komisije za komunikacije dobila dopuštenje za lansiranje do 12 000 satelita

Peking je pozvao Ujedinjene Narode da podsjeti SAD na sporazum koji regulira kretanje svemirom i da se istog pridržava nakon što su se svemirski sateliti, koje je lansirala tvrtka Elona Muska SpaceX, dva puta u protekloj godini zamalo sudarili s kineskom svemirskom stanicom.

Kina je, u izvješću koje je Peking ranije ovog mjeseca predao odboru UN-a, objavila i da je njezina svemirska stanica u srpnju i listopadu uvela mjere kontrole izbjegavanja sudara kako bi izbjegla sudar s Muskovim satelitima Starlink.

- Kina želi zatražiti od glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda da gore navedene informacije prenese svim državama potpisnicama Sporazuma o svemiru - stoji u izvješću.

Dodali su i da sve države moraju 'snositi međunarodnu odgovornost' za nacionalne aktivnosti koje provode i vladina i nevladina tijela u svemiru.

Jonathan McDowell, astrofizičar u Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku, komentirao je za The Guardian da je 'vrlo neobično' da jedna država uloži žalbu putem 'informativnog biltena'.

Inače, SpaceX je u svemir lansirao više od 1600 Starlink satelita, a osim toga dobili su dopuštenje od američke Federalne komisije za komunikacije za lansiranje do 12.000 satelita u svemir.

Sudari nisu rijetka pojava u svemiru, no broj takvih incidenata se povećao u posljednjih nekoliko godina zbog broja i brzine kojom se sateliti lansiraju, objasnio je McDowell.

- Starlink je veliki dio toga - rekao je. Dodao je i da Kina igra veliku ulogu u stvaranju svemirskog otpada.

- Pošteno je napomenuti da je američka svemirska postaja nekoliko puta u posljednjih 10 godina morala izbjeći dijelove kineskog vojnog anti-satelitskog testa iz 2007 godine. Nije baš da su Kinezi bezgrješni. Događaj s najvećom količinom krhotina ikad bio je upravo kineski anti-satelitski test.

Incident je samo podsjetnik da svijet ušao u 'novu eru u svemiru', objasnio je astrofizičar.

- Ima više krhotina i više je aktivnih satelita. Stvari postaju užurbanije i više je gužve tamo gore.To je komercijalno dominirano svemirsko doba u kojem prvi puta naglašavamo svemirsko okruženje.

SpaceX još nije komentirao događaj.