Obavijesti

Tech

Komentari 9

Ključni savjeti kako bi trebali voziti po buri i olujnome vjetru

Ključni savjeti kako bi trebali voziti po buri i olujnome vjetru
5

Iako prometne nesreće uzrokovane jakim vjetrom nisu baš česte, toga se moramo bojati i brzinu prilagoditi takvim uvjetima

VIDEO

Koliko je zapravo opasno voziti po buri i olujnim vjetrovima očito je i iz medijskih izvješća u kojima viđamo prevrnute kamione koji s teretom znaju biti i nekoliko desetaka puta teži od automobila. Istina je i da je površina kamiona puno veća pa prikolica posluži kao jedro na vjetru, no uzmemo li u obzir manju težinu automobila onda su mogućnosti prevrtanja kamiona i automobila podjednake.

Prvi znak jakih udara vjetrova je povremeno preusmjeravanje vozila, što se najčešće osjeti na upravljaču koji lagano povuče u stranu u koju vjetar puše. U takvoj situaciji bitno je ostati smiren i upravljač primiti objema rukama. Ako je to ipak previše za vas i strah vas je nastaviti vožnju savjetujemo da se što prije isključite iz prometa te pričekate da vjetar oslabi. 

nevrijeme

No postoje situacije kada vjetar nema milosti pa jaki naleti znaju trajati i nekoliko dana. U tim razdobljima nekada nemate izbora pa putovanje morate nastaviti, ali to učinite maksimalno koncentrirano. Svaka pogreška može vas stajati izlijetanja s ceste, što nerijetko završi najgorim mogućim scenarijem.

Brzinu maksimalno prilagodite i izbjegavajte nagle pokrete na upravljaču, jer ako vam vjetar gura upravljač na jednu stranu ne znači da ćete ga naglo okrenuti na drugu. Pokušajte laganom korekcijom objema rukama održavati 'volan' u smjeru svoga kretanja.

nevrijeme

Izbjegavajte vožnju u blizini drugih automobila, a pogotovo onih s većom površinom, poput kombija, autobusa ili tegljača. Tako ćete se osigurati od opasnosti da drugi nalete na vas.

Usto, uvijek kada možete probajte držati sredinu prometnoga pravca - to bi vam trebalo biti dovoljno da, izgubite li malo kontrolu, ne završite u jednoj ili drugoj strani zaštitne ograde. 

Pokretanje videa...

01:00
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama