Tech

Komentari 1

Koalicija koja vraća povjerenje u nekretninsku industriju

Koalicija koja vraća povjerenje u nekretninsku industriju

Hrvatski savjet za zelenu gradnju pridružio se međunarodnoj koaliciji koja će razviti prvu grupu globalno prepoznatih etičkih standarda za organizacije koje se bave nekretninama i povezane stručne organizacije

Međunarodna koalicija za etičke standarde (IES) trenutno okuplja 85 članova odnosno organizacija čiji stručnjaci rade u raznim zemljama, uključujući Kinu, Brazil, Dubai, Rusiju i Indiju.

Članovi koalicije, od kojih mnogi već imaju vlastite kodekse ponašanja koji su usredotočeni na kvalitete kao što su pouzdanost, integritet i poštovanje, radit će zajedno kako bi uskladili etička načela putem novog međunarodnog standarda.

„Etički principi poslovanja postaju sve važniji u nekretninskoj industriji u svijetu. Osim što klijentima pružaju povjerenje da dobivaju najkvalitetniju uslugu, pružateljima usluga pomažu jer im daju definirani okvir u kojem djeluju te na taj način podižu povjerenje u profesiju. Kao i dosad, Hrvatski savjet za zelenu gradnju je bio predvodnik u promicanju međunarodnih standarda i najbolje prakse na hrvatskom tržištu, a pristupanjem IESC-u ta tradicija se nastavlja“, kaže Hrvoje Kvasnička, član Upravnog odbora HSZG.

Članovi su konzorcija 13 zemalja na projektu „BUILD UPON“, programa Horizon 2020. Cilj ovog inovativnog projekta je potaknuti stvaranje i provođenje dugoročnog okvira za povećanje energetski učinkovite obnove. Projekt vrijednosti 2,35 milijuna EUR, okuplja više od 1000 organizacija kroz 80 raznovrsnih događanja u 13 zemalja u 2016-2017. godini.
HSZG ima vlastite robusne standarde i kodekse te je posvećena radu sa stručnjacima diljem svijeta kako bi razvili zajednički etički standard. „Čvrsto vjerujem kako će donošenje ovog važnog standarda u cijelom lancu nabave poboljšati transparentnost, dosljednost i povjerenje u usluge koje stručnjaci nude na svjetskom, međusobno povezanom tržištu“, ističe Hrvoje Kvasnička.

Osnivanje Međunarodne koalicije za etičke standarde prvi je put predloženo tijekom sastanka nekoliko organizacija-osnivatelja u Ujedinjenim narodima u New Yorku u listopadu 2014.

Konačna inačica Međunarodnog etičkog standarda bit će objavljena tijekom 2016 godine. Za više informacija i savjetovanje posjetite: www.ies-coalition.org/