Obavijesti

Tech

Komentari 6

Koliko su djeca izložena štetnim sadržajima i uznemiravanju? I Hrvatska u velikom istraživanju

Koliko su djeca izložena štetnim sadržajima i uznemiravanju? I Hrvatska u velikom istraživanju
6

Ivan Pakšić iz osječke policije istaknuo je da je do četvrtka u 2021. bilo 1083 kaznenih djela počinjenih online, a procjene su da je takvih djela i do deset puta više

VIDEO

Uslijed pandemije s povećanim boravkom i nastavom kod kuće raste i izloženost djece i mladih sve većem broju online rizika što su potvrdile i relevantne organizacije koje se bave sigurnošću na internetu. Stoga je nužno preventivnim i edukativnim aktivnostima jačati digitalne kompetencije u području sigurnosti i zaštite u online svijetu kako djece i mladih, tako i roditelja te svih profesija koje rade s djecom i mladima i njihovim obiteljima - zaključak je okruglog stola na kojem se raspravljalo o izazovima digitalnog doba i kako zaštititi djecu od neželjenog sadržaja u online svijetu.

Raspravu je organizirao A1 u suradnji s Centrom za sigurniji internet, a sudjelovali su voditelj Centra Tomislav Ramljak, docentica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Lucija Vejmelka, voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske Ivan Pakšić, pedagoginja OŠ Središće Tjaša Juraković Antolić, a održana je uz moderiranje direktorice Korporativnih komunikacija A1 Hrvatske Dubravke Štefanac Vinovrški.

Zagreb: Konferencija "Sigurni o online svijetu"

- Zbog pandemije djeca i mladi više no ikad vrijeme provode pred ekranima uz mnogobrojne rizike koje donosi tehnologija. Potencijalne opasnosti koje vrebaju u tzv. digitalnoj džungli možemo osvijestiti provedbom preventivnih edukativnih projekata za djecu i roditelje i tako napraviti veliki iskorak prema zaštiti djece i mladih - istaknuo je Tomislav Ramljak.

Ujedno je najavio provođenje DeShame, prvog sustavnog međunarodnog istraživanja koje će produbiti spoznaje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca te saznati koliko su izloženi štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju.

Hrvatska je četvrta zemlja nakon Danske, Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj će se provoditi ovo istraživanje, a vodit će ga Centar za sigurniji Internet i Pravni fakultet u Zagrebu u suradnji sa srednjim školama na području cijele Hrvatske. Doc.dr.sc. Lucija Vejmelka s Pravnog fakulteta u Zagrebu najavila je i novi sveučilišni program cjeloživotnog obrazovanja „Koristi i rizici modernih tehnologija“ osmišljen za stručnjake koji se u svom profesionalnom radu bave djecom i mladima. Kroz program stručnjaci imaju prilike u suvremenom obrazovnom procesu unaprijediti digitalne kompetencije u području sigurnog korištenja interneta i osiguranja digitalne dobrobiti.

I pedagoginja OŠ Središće iz Zagreba Tjaša Juraković Antolić podsjetila je na važnost koju internet ima za učenike u obrazovanju i životu koje je u digitalno doba nezamislivo bez elektroničkih uređaja i društvenih mreža. No, ne smije se zanemariti opasnost razvijanja ovisnosti: „Sve to može rezultirati zanemarivanjem školskih obveza, padom školskog uspjeha, nedostatkom koncentracije i pažnje na nastavi, ali i socijalnom deprivacijom što se onda odražava i na socijalnom, društvenom, fizičkom i mentalnom zdravlju mladih osoba. Kako do toga ne bi došlo tijekom cijele nastavne godine s učenicima provodimo preventivne interaktivne radionice i savjetovanja“.
 
Nakon rasprave glumci Ana Vilenica i Tomislav Krstanović za učenike OŠ Središće izveli su dijelove interaktivne predstave Abeceda interneta. Riječ je o novom edukativnom projektu pokrenutom u suradnji s A1 Hrvatska i Centrom za sigurniji Internet koji će se do kraja godine održavati u školama diljem Hrvatske, odnosno u Čepinu, Vukovaru, Novom Vinodolskom, Rijeci, Otočcu, Gračacu, Krku, Ražancu i drugim gradovima s ciljem edukacije učenika o odgovornom ponašanju na internetu.

Poticanje današnje rasprave o sigurnosti na internetu i novi edukativni formati poput predstave za djecu dio su strategije održivosti koju pod sloganom Čini pravu stvar i usvoji vještine budućnosti provodi A1 Hrvatska. Višegodišnji je partner s Centrom za sigurniji Internet u provedbi EU projekta Make Internet Safer and Good Place i edukativnih sadržaja poput aplikacije netHELP koja sadrži materijale o sigurnom korištenju interneta, prijavu negativnih sadržaja te savjetovanje mladih. Također, najavili su kako nastavljaju s edukacijama za roditelje učenika osnovnih škola o zaštiti djece u online okruženju. Svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti na web stranicama A1 Hrvatska.  A1 Hrvatska potpisnik je Povelje o sigurnosti djece na internetu kojoj je cilj podizanje svijesti javnosti i roditelja te partner Dana sigurnijeg interneta kad se u školama diljem Hrvatske promiče sigurnost i odgovorno ponašanje u online okruženju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu