Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Kornjača na kotačima: Kolica za oporavak izradili od Legića

Jedan od radnika zoološkog vrta u Baltimoreu našao je kornjaču slomljenog oklopa. Operirali su je, ali kako su lomovi na donjem dijelu oklopa, morali su izraditi posebna kolica kako bi se mogla oporaviti

Foto: Sinclair Miller
2 komentara

Divljoj kornjači slomljenog oklopa liječnici su napravili posebna kolica od LEGO kockica kako bi se mogla slobodno kretati dok se oporavlja.

Jedan od radnika zoološkog vrta u Baltimoreu pronašao je kornjaču u srpnju te su je doveli u svoju bolnicu. Operirali su je i oklop osigurali metalnim pločicama i kirurškom žicom. Ali zbog delikatne ozljede i tih lomova na donjem dijelu oklopa, velik izazov je bio kako osigurati mobilnost kornjači dok se oporavlja. 

- Morali smo donji dio oklopa zadržati iznad poda kako bi mogao zacijeliti - rekao je veterinar Garrett Fraess. Kako se invalidska kolica ne proizvode u veličinama za kornjače, veterinarski tim je izradio nekoliko skica te su ih poslali jednom od prijatelja koji je LEGO entuzijast. 

Foto: Maryland Zoo Baltimore

Samo tjedan dana nakon operacije, kornjača je dobila svoja LEGO kolica sa četiri kotača.

- Uopće nije oklijevao. Krenuo je odmah s kolicima i odlično napreduje - rekao je Fraess koji je dodao da kornjače jako dobro zacjeljuju, ali da je važno da oklop bude stabilan. 

Liječnici kažu da će oporavak kornjače trajati tijekom zime i proljeća te da će ju tek tada pustiti nazad u divljinu. Inače, ova je kornjača prvi put u divljini označena 2000. godine, tako da je stara barem 18 godina. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message